Yunet
 

Društvo

Grad Pančevo obezbeđuje i ove godine besplatan prevoz za povlašćene kategorije građana

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. januar 2022. • 10:20 •

Grad Pančevo obezbeđuje i ove godine besplatan prevoz za povlašćene kategorije građana

U gradskom uslužnom centru, od ponedeljka 24. januara počeće prikupljanje Zahteva za ostvarivanje prava na povlašćen prevoz. U toku prošle godine pravo na besplatan gradski prevoz iskoristilo je oko 12.500 građana Pančeva.

Izrada godišnjih karata i produženje postojećih trajaće do 1. aprila ove godine. Procedura je pojednostavljena, a zahtevi se popunjavaju na šalteru broj 9 u Gradskom uslužnom centru.

“Svi postojeći korisnici, kojih će sasvim sigurno biti najviše, neophodno je da dođu do Gradskog uslužnog centra i da popune Zahtev za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz i da donesu lični dokument. Svi novi korisnici pored popunjavanja Zahteva treba da dostave očitanu ličnu kartu ili ličnu kartu i neophodnu dokumentaciju kojom se garantuje da korisnik ispunjava pravo na povlašćeni javni prevoz. S obzirom na to da su penzioneri kategorija koja najviše koristi ovu vrstu povlastice, neophodno je da donesu poslednji ček od penzije”, kaže Predrag Živković, član Gradskog veća za saobraćaj i komunalne delatnosti.

Grad Pančevo iz budžeta i ove godine će subvencionisati prevoz 13 kategorija građana. Počevši od najmlađih do 6 godina starosti, dece sa poteškoćama u razvoju, učenika i studenata, trudnica i porodilja, invalida do penzionera svih kategorija.

“Pred nama je dva meseca, tako da pozivamo sve sugrađane koji imaju pravo po gradskoj Odluci da do 1. aprila iskoriste to svoje pravo. Nakon popunjavanja zahteva dobija se potvrda da korisnik ispunjava sve uslove. Original zadržava korisnik, a kopije se i u elektronskom obliku šalju “Pantransportu”. Za nove korisnike neophodno je da pored navedene dokumentacije donesu i sliku novijeg datuma. U roku od 48 sati, s obzirom na to da se na dnevnom nivou materijal šalje Pantransportu dobiće novu kartu, koja će važiti do kraja godine. Nadamo se da ćemo i ove godine imati isti broj korisnika”, navodi Živković.

U toku prošle godine pravo na besplatan gradski prevoz iskoristilo je oko 12.500 građana Pančeva, među kojima je najviše penzionera. Prošlogodišnje karte važe do kraja marta.

Prema javnoj odluci koja je usvojena na sednici Skupštine ovo je 13 kategorija stanovništva koji imaju povlašćeni status u javnom prevozu. To su:

1. Deca do 6 godina starosti;

2. Lako mentalno ometena deca koja pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić”, Pančevo;

3. Umereno i teže mentalno ometena deca i omladina, autistična i deca sa drugim smetnjama iz dnevnih boravaka Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” i “Doma Srce u Jabuci”;

4. Deca oštećenog sluha (gluva i nagluva);

5. Trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta;

6. Slepa i slabovida lica;

7. Paraplegičari, distrofičari i lica srodnih oboljenja;

8. Bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim bubrezima;

9. Penzioneri svih kategorija bez obzira na godine života;

10. Ratni vojni, mirnodopski i civilni invalidi rata;

11. Korisnici porodične invalidnine i članovi porodica poginulih u oružanim akcijama posle 18. avgusta 1990. godine;

12. Izbegla i privremeno raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara; 

13. Redovni učenici srednjih škola i studenti do 26. godine života iz socijalno ugroženih porodica imaju pravo na potpuno regresiranje troškova prevoza u međumesnom, gradskom i prigradskom saobraćaju koje ostvaruju dostavljanjem odgovarajuće dokumentacije iz Centra za socijalni rad “Solidarnost” Pančevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena