Yunet
 

Društvo

Ribočuvarska služba Vojvodinašume budni čuvar naših reka

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. april 2022. • 18:07 •

Ribočuvarska služba Vojvodinašume budni  čuvar naših reka

Od 1. Aprila do 31. Maja, tokom mresta ribe, zabranjeno je korišćenje mrežastih samolovnih alata. Zbog toga je JP „Vojvodinašume“ kontroliše ribarska područja od Smedervske ade do Labudovnog okna i severni tok Dunava. Tokom godine zapleni se 100 kilometara mreža i oko 290 ribarskih alata, u okviru ŠG „Banat“ Pančevo, čime se čuva riblji fond. Za ove namene nabavljena je i najsavremenija oprema.

Ribarska služba JP „Vojvodinašume“ tokom aprila i maja, kada je povećana potražnja za ribom, kontroliše ribolovna područja kako bi sprečila lov ribe za vreme mresta. Kupljena je i najsavremenija oprema kako bi se brže otkrile mreže nelegalno postavljene i kako bi se uhvatile ribokradice.

Na početku perioda kada je zabranjen lov na ribe, u Vojvodinašumama su organizovali akcija otkrivanja mreža i sprečavanja uzimanja ribe iz njih. Prema rečima Željka Sušeca, direktora Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo time pokazuju da se odgovono ponašaju prema zaštiti ribljeg fonda.

Ribočuvarska služba Vojvodinašume pokriva ukupno 395 kilometara na Dunavu, Savi i Studvi.

Zahvaljujujći kupljenom sonaru, mnogo lakše se sada otkivaju mreže koje su neodozvoljeno postavljene i na vreme se zaplene, a riba se vraća u reke.

Reke se kontrlišu tokom aprla i maja, ali će akcije sprečavanje nedozvoljenog ribolova biti organizovane i tokom juna i jula, najavljuju u Vojvodinašumama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena