Yunet
 

Društvo

Svetski dan Roma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. april 2022. • 17:41 •

Svetski dan Roma

Danas se obeležava “Svetski dan Roma”. To je Dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Širom sveta 8 aprila obeležava se “Svetski dan Roma”. To je Dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Romi imaju svoju istoriju, jezik, kulturu i običaje. Na prvom međunarodnom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, za romsku himnu proglašena je pesma “Đelem – đelem”, odnosno išao sam, išao.

U mnogim zemljama su poznati kao profesionalni muzičari. Muzika je oblast gde su Romi najviše doprineli i oplemenili je. Dugačak je niz zaslužnih muzičara. Jedan od njih je Šaban Bajramović, koji je u Indiji zvanično krunisan kraljem romske muzike, tu su svakako i druga imena kao što su Esma Redžepova i njena sestra Usnija, ali tu je i neprikosnoveni Džej Ramadanovski.

Tradicionalno, svake godine na današnji dan Romi održavaju Bal Roma. Neposredno pre toga obeležava se praznik isceliteljke i zaštitnice Bibije koji se proslavlja druge ili treće nedelje uskršnjeg posta.

Na romskoj zastavi se nalaze plava i zelena boja. Plava simboliše slobodu i život pod vedrim nebom, a zelena je simbol trave, puta, druma kojim se uvek kreću. Na njoj se nalazi i crveni točak kao simbol stalnog, beskonačnog kretanja romskog naroda. Svim pripadnicima romske nacionalnosti čestitamo praznik “Svetski dan Roma”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena