Yunet
 

Društvo

Obeleženo 77 godina od proboja Sremskog fronta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 12. april 2022. • 14:28 •

Obeleženo 77 godina od proboja Sremskog fronta

Foto: Tanjug

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti u Adaševcima kod Šida, u okviru Spomen-kompleksa “Sremski front“, obeleženo je 77 godina od proboja Sremskog fronta, bitke koja je označila okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić poručila je da su naša sloboda i mir skupo plaćeni životima hrabrih predaka i da su današnje generacije dužne da tu slobodu i mir čuvaju.

„Znali su naši preci ono što i mi danas dobro znamo, da jedino u slobodi i miru može da se gradi i razvija zemlja i smelo korača napred. Zato smo dužni da slobodu i mir čuvamo kao zenicu oka svog. Zbog njih, zbog nas i zbog onih koji će doći posle nas“, istakla je Kisić u Adaševcima kod Šida.

Ministarka je podsetila da su na tom mestu, pre 77 godina, krvlju, mladošću, životima, 172 dana pisane značajne stranice naše istorije i stranice pobede.

Sremski front je, kako je naglasila, predstavljao jedno od najtežih, ali i najslavnijih ratišta na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi protiv nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata.

„Bio je to konačni udar fašističkim snagama na ovom području, ali u isto vreme i mesto velikog stradanja. Ne smemo da zaboravimo ni jedan život, ni jednu mladost koja je pala za slobodu u ovoj ravnici“, navela je Kisić, a saopštilo Ministarstvo za rad.

Ona je ukazala da su danas drugačiji izazovi pred nama, a da se uvek brani ono što nam je najsvetije, svaki pedalj naše zemlje, naša Srbija, koju branimo poštenjem, čašću, vrednoćom, radom, mudrom i odgovornom politikom.

„Mir, stabilnost i ekonomski rast znače sigurnost za Srbiju u vremenima koja dolaze. Upravo su to stranice pobede koje danas ispisujemo. Nove pruge, putevi, fabrike, radna mesta, to su danas naše pobede u ovim izazovnim vremenima koja traže hrabre ljude i mudre lidere, jer samo jaka i stabilna Srbija garant je prosperiteta svih njenih građana“, naglasila je Kisić.

Sremski front je jedno od najtežih, najdugotrajnijih i najslavnijih bojišta u narodnooslobodilačkoj borbi za oslobođenje Jugoslavije.

Formiran je posle oslobođenja Beograda, krajem oktobra 1944. godine i trajao do 12. aprila 1945. godine. U borbama je učestovalo oko 250.000 vojnika na obe strane.

Proboj Sremskog fronta započeo je u zoru 12. aprila 1945. godine.

Na ceremoniji obeležavanja 77 godina proboja Sremskog fronta govorili su i predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja okruženja, kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena