Yunet
 

Društvo

Porodici iz Sombora prvo rešenje za pomoć majkama za kupovinu prvog stana

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. april 2022. • 14:24 •

Porodici iz Sombora prvo rešenje za pomoć majkama za kupovinu prvog stana

Komisija za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta donela je prvo pozitivno rešenje, kojim se odobrava pomoć države u iznosu do 20.000 evra za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, a u okviru mere pomoći za majke koje su dobile dete nakon 1. januara ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izrazili su zadovoljstvo što je država još jednom pokazala da je sposobna da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i što pomaže građanima u rešavanju važnih životnih pitanja.

Reč je o porodici iz Sombora, koja ima tromesečnu bebu, i koja kupuje prvi stan, od 96 kvadrata.

„Veoma sam srećna što je vladina komisija kojom predsedavam donela prvu pozitivnu odluku o dodeli novčanih sredstava za učešće u kupovini prve nepokretnosti, a na osnovu rođenja deteta u ovoj kalendarskoj godini“, rekla je Kisić.

Ministarka je rekla da je jedna od najvažnijih stvari u životu da se reši stambeno pitanje.

„Ponosna sam što smo ovim sredstvima pomogli rešavanje stambenog pitanja mlade majke iz Sombora i njenog tromesečnog sina i nadam se da će u svom novom domu,stambenom objektu od 96 kvadrata, ova tročlana porodica ostvariti sve svoje snove i imati lep život ispunjen osmesima, ljubavlju, toplinom. Nadam se da će u tom domu odjekivati dečiji smeh i žagor. Za svakog od nas jedna od najvažnijih stvari u životu jeste da stekne svoj krov nad glavom, a država Srbija je ovim programom pokazala da brine o svojim građanima i da svakodnevno radi na stvaranju uslova za njihov što kvalitetniji život“ rekla je ministarka.

Kisić je uputila poziv svim ženama koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a koje nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

Ministar Mali je podsetio na to da je Vlada Republike Srbije usvojila uredbu i odluku kojima se definiše i precizira način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje treba da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine.

Siniša Mali je rekao da pravo na novčanu pomoć države imaju majke, koje novac mogu da iskoriste za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana. Kako je dodao, pravo na pomoć države može da ostvari majka pod uslovom da prvi put stiče kuću ili stan na teritoriji Srbije.

„Najsrećniji trenutak u životu je sigurno kad dobijete dete, a drago mi je što država jednim delom može da doprinese porodicama u tim srećnim trenucima. Ova pomoć se odnosi na majke čije je dete rođeno posle 1. januara, bez obzira koje je po redu rođenja. Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodeliti je 20.000 evra, a potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji“, napomenuo je ministar Mali.

Ministar je podsetio da je novac za ovu meru je obezbeđen u budžetu Republike Srbije i da država ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

„Naše javne finansije su u potpunosti stabilne i sve što smo obećali, ispunili smo u dan i u dinar. U budžetu mora biti novca za decu, za porodicu, za povećanje nataliteta, jer bez dece nema ni budućnosti. Uprkos nesigurnosti i krizi koja vlada u celom svetu, naša država pokazuje da je tu za građane, da brine o njima, da nisu sami i da uvek mogu da računaju na pomoć i podršku“, napomenuo je ministar finansija.

On je podsetio i da je država značajno povećala izdvajanja za prvo dete, za koje se počev od 1. januara dobija čak 300.000 dinara, kao i da roditelji za drugo i treće dete dobijaju jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.

„Izdvajanja za decu i povećanje nataliteta nisu trošak već investicija. Dece treba da se rađa što više i nadam se da ćemo kroz ove mere potrošiti mnogo novca jer će to značiti da se rodili mnogo beba. Nadam se da će porodica iz Sombora uživati u svom novom domu“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad