Yunet
 

Društvo

Gradu Pančevu dodeljena sredstva za nastavak projekta „Savetovalište za mlade – Moje mesto“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. maj 2022. • 16:51 •

Gradu Pančevu dodeljena sredstva za nastavak projekta „Savetovalište za mlade – Moje mesto“

Grad Pančevo je jedna od lokalnih samouprava kojoj je uručen ugovor za realizaciju projekta „Savetovalište za mlade Moje – mesto“.Sredstva odobrena za realizaciju projekta iznose 2.500.000,00 dinara.

Ministar Vanja Udovičić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 38 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, kojima je dodeljeno više od 128 miliona dinara za podršku u oblasti omladine i sporta. Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, prisustvovala je potpisivanju ugovora u ime grada Pančeva.

Kancelarija za mlade, pri Gradskoj upravi grada Pančeva, u saradnji sa Udruženjem „Psihogeneza“, konkurisala je sa projektom „Savetovalište za mlade – Moje mesto“ na Javnom konkursu za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou koji je raspisalo Ministarstvo omladine i sporta.

Pilot projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto“ pokrenut je u martu 2021. godine, i nastavljen tokom 2022. godine. Zbog ograničenih kapaciteta, usluge savetovalištva su dostupne mladima samo dva puta nedeljno, što se pokazalo nedovoljnim. Usled velikog interesovanja i potrebe mladih, projektom je planirano uvođenje novih termina i usluga. Projekat traje deset meseci, a savetodavne usluge osam meseci. Usluge savetovališta biće dostupne četiri puta nedeljno, uz konsultativni psihijatrijski pregled mladih kojima je neophodna farmakoterapija. U planu je štampanje i distribuiranje psihoedukativnih brošura u srednjim školama, kako bi mladi bili svesniji potrebe i važnosti brige o mentalnom zdravlju. Brošure će biti tematske i svakog meseca biće detaljno obrađena po jedna tema koja se pokazala aktuelnom (mentalno zdravlje i poremećaji, stres, depresija, anksioznost, farmakoterapija, poremećaji ishrane i dr). U okviru ovih brošura mladi će moći da se edukuju o uzrocima, simptomima, načinima samopomoći, ali će biti i informisani o radu savetovališta koje će im biti dostupno u dve različite forme (uživo i onlajn). Projekat predviđa novu uslugu savetovališta, radioničarski rad koji podrazumeva realizaciju jedne radionice mesečno, od strane psihologa i/ili psihijatra.

Zbog velikog interesovanja za ovakvim vidom pomoći mladima, savetovališteje sa unapređenim programompočelosaradom 15. aprila2022. godine. „Mojemesto“organizujetermine razgovora četiri puta nedeljno, u DomuomladinePančevo, u prostorijama DRAFT‐a ili ORC‐a, u uliciSvetogSavebroj 10.Zakazivanjetermina je slanjem mejlana adresu [email protected], a višeinformacija može se dobiti pozivanjem na broj telefona 061/647-2290.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena