Yunet
 

Društvo

Dr Dušica Bojić direktorka Istorijskog muzeja Srbije gost emisije „Lice nacije”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. maj 2022. • 09:41 •

Dr Dušica Bojić direktorka Istorijskog muzeja Srbije gost emisije „Lice nacije”

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić u emisiji „Lice nacije” najvila je veliki Vidovdanski koncert ispred Belog dvora u Beogradu. Govorila je o delatnosti muzeja, kao i o njegovom preseljenju u Staru železničku stanicu. Gošća se na početku emisije osvrnula se i na svoj rad u Komesarijatu za izbeglice.

Od kada je osnovan 20. februara 1963, kao poslednji u nizu u SFRJ, Istorijski muzej Srbije više puta je menjao lokacije. Bio je i meta tokom bombordovanja, ali se na sreću dan ranije iselio, navela je u emisiji „Lice nacije” dr Dušica Bojić, direktorka ove ustanove. U današnje prostorije useljen je 2006. godine, a konačno će dobiti prostor koji će omogućiti adekvatno izlaganje i održavanje kulturnih događaja.

Muzej je nedavno dobio i nagradu organizatora godine za ciklus koncerata „Muzikom kroz muzej”, a u toku je i priprema za Vidovdanski koncert, planiran ispred Belog dvora u Beogradu. Na njemu će se predstaviti Udruženje „Unika Art”Aleksandre Dimitrijević prve violine u Narodnom pozorištu. Dr Bojić otkrila je da će publika biti u prilici da čuje Marš sa venčanja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije, Milanovo kolo, Dragino kolo i druga dela čije notne zapise u muzej baštini.

Istorijski muzej Srbije prikuplja artefakta vezana za Srbe u zemlji i dijaspori. Baštini i brojne vredne predmete srpskih vladara. Srbima se kako kaže zamera da se mnogo bave istorijom, ali ne možemo izbrisati činjenicu da smo nacija ponikla na Kosovskom boju i Svetosavskom zavetu i koja može da oprosti, ali ne i da zaboravi šta je bilo.

Kao rukovodilac dokumentacionog centra Komesarijata za izbeglice, u kom je radila pre prelaska u Istorijski muzej Srbije, dr Dušica Bojić bila je svedok stradanja Srba tokom rata 90-ih. Za prava Srba zatočenih u privatne logore i zatvore u Bosni i Hrvatskoj. Dr Bojić objavila je 19 monografija i više od 30 naučnih radova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena