Yunet
 

Društvo

Obeleženo 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. maj 2022. • 16:18 •

Obeleženo 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačici

U Kovačici je obeleženo 220 godina od naseljavanja Slovaka na ovoj teritoriji. U sklopu manifestacije prikazana je slika velikog formata, zajednički rad naivnih slikara. Ovaj jubilej biće obeležen nizom manifestacija i aktivnosti koje će trajati dve nedelje.

Centralna proslava velikog jubileja, 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačici, održana je na trgu u ovom mestu. Tim povodom priređen je bogat kulturno – umetnički program, bila je predstavljena i izložba naivnih slikara, istakao je predsednik Opštine Jaroslav Hrubik.

Naivni slikari su svoj doprinos dali ovom jubileju uradivši sliku ulje na platnu velikog formata, koja će ostati Galeriji naivne umetnosti u ovom mestu. Oni su prvobitno želeli da kompozicija predstavlja dolazak Slovaka u ove krajeve još davne 1802. godine. Međutim sada je urađena slika kojom dominiraju crkveno zdanje i Galerija naivne umetnosti, istakla je direktorka ove kulturne ustanove Ana Žolnaj Barca.

Na trgu u Kovačici u sklopu ove proslave predstavili su se udruženja žena sa teritorije opštine Kovačica, orkestri i horovi folklorni ansambli, udruženje penzionera, i mnogi drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena