Yunet
 

Društvo

Patrijarh o stogodišnjici vaspostavljanja Srpske patrijaršije: Slavimo svest o jedinstvu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. maj 2022. • 20:34 •

Patrijarh o stogodišnjici vaspostavljanja Srpske patrijaršije: Slavimo svest o jedinstvu

Foto : Tanjug

U Sremskim Karlovcima danas se održava centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije.Svečana sednica Svetog Arhijerejskog Sabora SPC počela je u 11.30 sati u Patrijaršijskom dvoru, a u 12 časova patrijarh Porfirije sa balkona Patrijaršijskog dvora pročitao je Saborsku poslanicu povodom stogodišnjice ujedinjenja i izdavanja Tomosa.

Nakon toga, na centralnom karlovačkom trgu sa bine ispred Bogoslovije Sveti Arsenije održana je svečana akademija i kulturno-umetnički program.

Njegova svetost patrijarh Porfirije uputio je sa zasedanja Svetog arhijerejskog sabora u Sremskim Karlovcima poslanicu monaštvu i vernicima.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije ističe u poslanici da je ovaj veliki praznik, 100 godina obnove Pećke patrijaršije, praznik jedinstva i sloge, saopštila je SPC.

To je, naglašava, dan kada je od svih potvrđena opšta svest o jedinstvu i kontinuitetu svete SPC u istoriji, posebno od velikog događaja sticanja autokefalnosti, pre više od osam vekova, od Žiče, Peći i Karlovaca do Beograda.

Podsetio je da je posle pobede u Velikom ratu, po oslobođenju i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, u prisustvu regenta Aleksandra Karađorđevića i državnih zvaničnika, održan je Sabor arhijereja.

Na njemu je, kako je istakao, posle 154 godine, uz liturgijsko jedinstvo, koje, ukazuje, nikada nije ni bilo narušeno, uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka patrijaršija, odnosno SPC, na području istorijske i kanonske jurisdikcije.

Tako su, kaže, konačno ispunjene težnje mnogih pokolenja naših predaka.

Takođe, podsetio je, i da je Sveti arhijerejski sabor SPC, 28. septembra 1920. godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene Patrijaršije.

Dodaje i da je ubrzo, 19. februara 1922. godine, Patrijaršija u Konstantinopolju, odgovarajućim crkvenim aktom, svepravoslavno prihvaćenim Tomosom, potvrdila ujedinjenje istorijskih srpskih crkvenih oblasti kao „kanonsko i opravdano“, a SPC je priznata, „za stalno i zauvek“, kao sestrinska crkva svih autokefalnih pravoslavnih crkava.

„I mi danas, posle stotinu godina, radosno objavljujemo i proslavljamo ovaj istorijski događaj, bilo da živimo u matici, bilo u nekoj od srpskih ili okolnih zemalja, bilo u rasejanju, razbacani burom istorijskih vetrova širom šest kontinenata“, naveo je patrijarh.

Posebno je ukazao da je SPC u svim nevoljama, nedaćama i stradanjima delila i radosti i tuge srpskog naroda, a da je Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

„Zbog svega toga mi ovih dana, kada se sećamo podviga naših predaka koji su žudili za jedinstvom, za jedinstvo se borili i jedinstvo Crkve ostvarili, ozareni svetlošću Vaskrsenja Hristovog, šaljemo arhipastirski blagoslov svoj punoći naše Srpske pravoslavne crkve, istorijske Patrijaršije pećke i beogradsko-karlovačke, i pozivamo naš verni narod u zemlji i rasejanju da, uprkos svim iskušenjima, ostane i istraje u zajedništvu, u krilu svoje majke crkve“, poručio je između ostalog u poslanici patrijarh srpski Porfirije.

Proslavi, pored patrijarha Porfirija i pedesetak episkopa SPC, prisustvovali su i predstavnici najviše državne vlasti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad