Yunet
 

Društvo

Zaštita životne sredine dužnost svakog čoveka

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. jun 2022. • 17:08 •

Zaštita životne sredine dužnost svakog čoveka

Dan zaštite životne sredine obeležen je i u Pančevu kulturno – umetničkim programom i osvrtom na to zbog čega je bitno da svakodnevno brinemo o našoj Planeti i okolini u kojoj živimo. Najmlađi učesnici ove manifestacije svakodnevno uče o značaju zelenih površina ,kako čuvati sredinu i svojim delima ukazuju i drugima da i oni budu društveno odgovorni.

-Bitno je za naše zdravlje, zato što u prirodi nastaje kiseonik. Bitno je da bi se očuvala priroda, jer je to jedan deo našeg života – rekla je Ina Jojić iz “Pančevačkih lavica”.

Organizator ovog događaja bila je Gradska biblioteka, koja je uz pomoć kulturnih ustanova i organizacija sa teritorije grada dvočasovnim programom obelezila Dan zaštite životne sredine.

-Mi kada smo videli koliko su naši sugrađani zainteresovani i kako su se lepo organizovali, u hodu smo došli na ideju da proslavimo to zajedno.i ukažemo na jedan veseo, kreativan način, ali i da pokažemo šta sve naši Pančevci znaju i koliko su kreativni i koliko osvešćuju ovu važnu temu – rekla je Milica Đurđev, Gradska biblioteka Pančevo.

–Eto živimo u nekom brzom vremenu, ljudi nemaju vremena ni za sebe, tu su i svakodnevni problemi, ali ništa ne treba da bude preče od ovoga, jer priroda nam daje, mi moramo da je čuvamo i na kraju krajeva od nje živimo – rekla je Irina Bogdanović, Pančevačke lavice.

-Mi sa decom često organizujemo radionice kao što je sađenje drveća ili uređenje dvorišta Doma omladine, tako da mislim da je veoma značajno razvijati tu svest, pogotovu kod dece i omladine da je očuvanje životne sredine veoma značajno i da je to način života – objasnio je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD “Stanko Paunović, NIS rafinerije nafte Pančevo.

Zdrava životna sredina od suštinske je važnosti za budućnost, a i strateški je put Srbije pridruživanje EU. Otvaranjem Кlastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, naša država je potvrdila rešenost za usklađivanjem sa svim standardima EU. Prioriteti kojima je Srbija posvećena odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad