Yunet
 

Društvo

Neophodna ulaganja u modernizaciju distributivnog sistema

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. jun 2022. • 13:10 •

Neophodna ulaganja u modernizaciju distributivnog sistema

Foto: Tanjug

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa rukovodstvom „Elektrodistribucije Srbije“ (EDS) o trenutnoj situaciji, planovima, investicijama u novu elektroenergetsku mrežu i modernizaciju i dogradnju postojeće mreže, potraživanjima EDS-a i smanjenju gubitaka na mreži, saopštilo je Ministarstvo.

„Ulaganje u niskonaponsku mrežu je neophodno kako bi se povećala pouzdanost snabdevanja električnom energijom na teritoriji cele Srbije. Ministarstvo podržava sve investicione planove EDS-a, posebno kada je reč o modernizaciji sistema i smanjenju gubitaka. Potreban nam je zajednički, dugoročni plan investicija i država će pomoći u realizaciji svih projekata koji su u vezi sa održavanjem postojećih i izgradnjom novih elektroenergetskih objekata“, rekla je Mihajlovićeva.

Tokom sastanka je razgovarano o sprovođenju projekta pametnih brojila i automatizaciji srednjenaponske distributivne mreže, koja treba da smanji ukupne gubite na mreži.

Direktor EDS-a Bojan Atlagić izneo je finansijsku situaciju, potraživanja koja „Elektrodistribucija Srbije“ ima prema EPS-u i predstavio planove za održavanje mreže, navelo je Ministarstvo.

Dodaje se da je Atlagić tom pirlikom naglasio da je potrebna modernizacije opreme za održavanje elektrodistributivne mreže.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad