Yunet
 

Društvo

Upozorenje i apel da se čuva železnička imovina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. jun 2022. • 16:51 •

Upozorenje i apel da se čuva železnička imovina

Foto: Studio B

„Srbija Voz“ i „Infrastruktura železnica Srbije“ danas su uputile zajedničko upozorenje i apel građanima da se ponašaju savesno i odgovorno i da železničku imovinu čuvaju i ne uništavaju, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

U saopštenju se navodi da država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora, a da često obesno ponašanje pojedinaca dovodi do uništavanja železničke, odnosno imovine svih građana Srbije i nanošenja velike materijalne štete.

„Neodgovorno ponašanje pojedinaca, kao što su kamenovanje vozova, bacanje predmeta po pruzi, krađa železničke opreme, i drugi vandalski činovi izazivaju opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja“, ukazuje se u saopštenju.

Ova dva preduzeća od nadležnih državnih organa zajednički očekuju da se u svim slučajevima neodgovornog i bahatog ponašanja, kada je reč o uništavanju železničke imovine, kojim se ugrožava funkcionisanje, redovitost i bezbednost saobraćaja, primenjuju odredbe Zakona o železnici.

Taj Zakon je predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko zbog toga bude teško povređen ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

„Srbija voz“ i „Infrastruktura železnice Srbije“, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nastaviće dalje aktivnosti na modernizaciji i razvoju železničkog saobraćaja, u interesu svih građana naše zemlje, dodaje se u saopštenju.

Izvor:Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena