Yunet
 

Društvo

Ministarka Mihajlović: Obezbedićemo dovoljne količine gasa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. jun 2022. • 08:25 •

Ministarka Mihajlović: Obezbedićemo dovoljne količine gasa

Foto: Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike rekla je da je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom prioritetni projekat, jer time Srbija dobija mogućnost snabdevanja gasom i od drugih dobavljača, ali da je pođednako značajno povezivanje sa svim zemljama regiona i izgradnja novog podzemnog skladišta prirodnog gasa.

„Kada bismo se poredili sa mnogim državama u Evropi, onda nismo u lošijoj situaciji, iako smo zavisni od ruskog gasa gotovo stoprocentno. Nemačka je takođe potpuno zavisna od Rusije, što je velika greška i nije bitno ko je dobavljač, problem je zavisnost od jednog snabdevača. Sledeće godine će gasovod Niš-Dimitrovgrad biti operativan i imaćemo mogućnost da oko 40 odsto naše potrošnje dobijemo od drugih dobavljača“, rekla je Mihajlovićeva za Juronjuz Srbija.

Kao moguće alternativne izvore gasa ona je navela Azerbejdžan i LNG terminal, ističući da je cilj da povezivanje i sa Hrvatskom, koja proširuje kapacitete skladišta na Krku, ali i sa Rumunijom, čime bi Srbija mogla da bude tranzitna zemlja i da imamo regionalnu gasnu mrežu, saopšteno je sinoć iz kabineta Zorane Mihajlović.

„U međuvremenu imamo dogovor sa Gaspromom o kupovini 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, zakupićemo dodatne kapacitete u skladištu u Mađarskoj i koliko god da bude komplikovana zima, imaćemo dovoljno gasa za građane i privredu“, rekla je potpredsednica Vlade, dodajući da je planirana i izgradnja novog skladišta podzemnog gasa koje će biti u vlasništvu Srbije.

Govoreći o snabdevanju električnom energijom, Mihajlovićeva je rekla da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije za zimski period, ali da sve to državu košta.

„Činjenica da ćemo uvoziti električnu energiju i sada je, nažalost, uvozimo, na dnevnom nivou između 12 i 15 odsto od ukupne potrošnje. Ipak, sada je situacija drugačija nego što je bila decembra i verujem da se tako nešto više nikad neće ponoviti, jer nije normalno da javna preduzeća ne daju tačne izveštaje i ne rade svoj posao“, kazala je potpredsednica Vlade.

Suština je, kako je dodala, da se nije ulagalo u kopove, u proizvodnju otkrivke u proizvodnju uglja i EPS-u treba ulaganje od oko 150 miliona evra da ove i sledeće godine može da proizvede te količine.

„Šteta je što se prethodnih šest godina nije razmišljalo i planiralo, jer je EPS mogao da zaradi, umesto što ćemo do kraja godine potrošiti na uvoz oko milijardu evra. Nemamo ni naftu, ni gas, ali ono gde možemo da budemo samodovoljni i da zaradimo jeste proizvodnja električne energije“, navodi Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena