Yunet
 

Društvo

Ministarka Kisić:Mere zapošljavanja i podrška posebno usmerena na Rome

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. jun 2022. • 20:43 •

Ministarka Kisić:Mere zapošljavanja i podrška posebno usmerena na Rome

Romska populacija jedna je od najranjivijih grupa na tržištu rada, zbog čega su mere i aktivnosti politike zapošljavanja posebno usmerene na tu kategoriju stanovništva, rekla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Ona je to poručila na konferenciji povodom završetka projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“, navodeći da je posebna pažnja tokom pandemije bila usmerena na podršku najosetljivijim grupama, na koje se uticaj različitih faktora i kretanja u društvu najpre i osetio.

„U okviru mera aktivne politike zapošljavanja poseban akcenat je na zapošljavanju pripadnika romske populacije, a među tim merama su aktivno traženje posla, dodatno obrazovanje i obuke, finansijski podsticaji u vidu subvencija za otpočinjanje sopstvenog posla i zapošljavanje“, navela je Kisić, a saopštili organizatori projekta.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da je polje budućeg delovanja njenog ministarstva borba protiv rasizma, te da je ovaj projekat doprineo u prevazilaženju određenih stereotipa i predrasuda u društvu.

„Naš posao se svodi na to da uključujemo Rome. Mi smo u ministarstvu odlučili da budemo alat kako Romima tako i svima onima kojima je stalo do izgradnje kulture ljudskih i manjinskih prava i do kulture dijaloga. Mi možemo uraditi sve da isključivanje smanjimo i da se Romi osete ravnopravno uključenim u sve segmente života“, zaključila je Čomić.

Projekat „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava“ realizovan je u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji realizuje Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a na danasnjoj konferenciji predstavljeni su rezultati projektnih aktivnosti.

One su se odnosile na neke od ključnih aspekata kvaliteta života, kao što su obrazovanje, informisanje i pristup čistoj vodi, a njihov opšti cilj jeste smanjenje dodatne ranjivosti muškaraca, žena i dece iz romske zajednice i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom Kovid-19.

Projekat je realizovan od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine u 18 lokalnih samouprava: Nova Crnja, Zvezdara, Kruševac, Kraljevo, Loznica, Bor, Niš, Vranje, Pirot, Vladičin Han, Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar, a ukupan broj korisnika projekta je više od 800 Roma i drugih marginalizovanih porodica.

Tokom godinu dana projekta više od 470 učenika je dobilo stručnu i tehničku podršku školovanju, 10 škola je opremljeno sa 200 tableta, više od 800 porodica je informisano o imunizaciji i načinima sprečavanja širenja epidemije kroz podelu zaštitne opreme, dok je više od 500 porodica u 10 podstandardnih naselja u sedam lokalnih samouprava dobilo trajna rešenja za pristup vodi.

Prisutnima se obratio i šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling, koji je napomenuo da je pandemija najviše uticala na najugroženije i najsiromašnije grupe ljudi koji i dalje osećaju njene posledice.

„Zahvaljujući saradnji sa partnerima, Nemačka razvojna saradnja je uspela u nameri da adekvatno odgovori na pandemijsku krizu putem mera koje su uspešno implementirane“, kazao je Šiling.

Kako je saopšteno iz MDULS- a Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin rekao je da je resorno ministarstvo u okvirima svojih nadležnosti i u skladu sa potrebama koje je na terenu izazvala pandemija Kovid 19 virusa, urgentno reagovalo kako bi najranjivije kategorije stanovništva bile obuhvaćene svim propisanim merama u cilju suzbijanja širenja virusa.

„Vodeći se ciljevima održivog razvoja i Agendom 2030, a pre svega potrebama ugroženih i marginalozovanih grupa, u cilju da niko u društvu ne sme biti izostavljen, posebno ne u periodu pandemije, MDULS je dodatno podržala romsku populaciju prilikom informisanja o Kovid 19 virusu, prijavi za imunizaciju i vakcinaciju“ podsetio je Gligorin.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena