Yunet
 

Društvo

Umeće, ali i ljubav tajni sastojci zelnika

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. jun 2022. • 11:00 •

Umeće, ali i ljubav tajni sastojci zelnika

Udruženje Makedonaca “Vardar” iz Kačareva uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice već 13 godina organizuje Zelnik fest održan u Kačarevu. Događaju je prisustvovala i vd ambasadora Severne Makedonije u Srbiji Mihaela Veselinova.

Zelnik fest 13. po redu održan je u Kačarevu u organizaciji Udruženja Makedonaca “Vardar”, a uz pomoć Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice. I ove godine manifestacija je “okupila” makedonska udruženja iz Jabuke, Vršca, Beograda, a učestvovalo je i Udruženje “Etno kutak” iz Kačareva.

– Sve žene prave zelnik, ali ne na isti način. Jedne prave sa tanjim korama, jedne ga pakuju, dok druge zavijaju. Sve žene prave, ali jedan mora da bude najbolji – rekla je Julka Spasovska, Udruženje “Etno kutak” Kačarevo.

– Da bi se napravio dobar zelnik neophodni su dobri sastojci, ali je najvažnija ljubav – rekla je Vesna Micevksa Antal, Udruženje “Vardar” Vršac.

– Na moj palanački način ja stavljam brašno, kvasac, ulje i praziluk, spanać i sitan sir. Mi ga na makedonskom zovemo urda. Bilo bi poželjno gore staviti i malo slanine domaće – objasnila je Milica Dodevska, Udruženje “Ilindena” Jabuka.

-Mi pravimo zelnik na jedan specijalan način sa jednim tajnim sastojkom koji jedino mi znamo i nadamo se da ćemo i mi i gosti biti zadovoljni – kazala je Zorica Mitrović, Udruženje “Makedonijum” Beograd.

Manifestaciju je posetila i vd ambasadora Severne Makedonije u Srbiji Mihaela Veselinova. Ona ističe značaj održavanja ovakvih događaja koji promovišu kulturu i tradiciju makedonskog naroda.

-Postoji mnogo udruženja koja rade pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice i imaju mnogo aktivnosti tokom godine. Koliko nam “dozvoljava” vreme i mi iz ambasade prisustvujemo – rekla je Mihaela Veselinova, vd ambasadora Severne Makedonije u Srbiji.

I ove godine podrška Nacionalnog saveta u organizaciji Zelnik festa nije izostala.

-Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koje finansira Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice i svakako ovakvi događaji i ovakva druženja u Pančevu su od neprocenjive važnosti za očuvanje makedonske tradicije, istorije i kullture – rekao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji.

Na ovoj manifestaciji su učestvovala pet udruženja “Etno kutak Kačarevo, iz Jabuke, Vršca, Pančeva i Beograda. Manifestacija traje 13 godina jedino je napravljena pauza za vreme korone.

Cilj manifestacije je da mladi nauče od starijih kako se priprema ovo tradicionalno makedonsko jelo, ali i da čuju zanimljive priče o običajima i kulturi makedonskog naroda. Zelnik može da se pravi sa sirom, zeljem ili kupusom i simbol je makedonske kuhinje. Takođe, učesnici kažu da u različitim delovima Makedonije ovo jelo se pravi na drugačiji način.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad