Yunet
 

Društvo

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila i ove godine na teritoriji Pančeva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. jun 2022. • 19:43 •

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila i ove godine na teritoriji Pančeva

Južni Banat, a naročito predeo oko Tamiša i Pančeva je endemsko područje za Groznicu Zapadnog Nila. Svake godine registruju se komarci zaraženi ovim virusom, a u poslednjih 10 godina zabeležene su i dve epidemije.

Zavod za biocide u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sprovodi projekat koji se bavi istraživanjem komaraca. Ove godine zaraženi komarci registrovani su na 4 područja Grada Pančeva….u Vojlovici, na Kudelljarskom nasipu, naselju Karaula i Ritu ispod mosta.

Posebnu pažnju sugrađani treba da posvete zaštiti od uboda komaraca. Stručnjaci preporučuju mere prevencije, a one podrazumevaju adekvatne preparate i odeću.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se leči simptomatski. Dijagnostiku i potvrdu ove virusne infekcije možemo dobiti samo za neuroinvazivne i teže oblike koji zahtevaju hospitalizaciju pacijenta.

Svake godine na teritoriji grada Pančeva registruju se komarci zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila na određenim područjima. Lekari apeluju da ne ignorišemo simptome, a ukoliko se pojave da potražimo pomoć stručnjaka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena