Yunet
 

Društvo

Nizom zanimljivih događaja obeležava se slava u Glogonju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. jul 2022. • 15:34 •

Nizom zanimljivih događaja obeležava se slava u Glogonju

Seoska slava Glogonjaca, Petrovdan, obeležava se nizom kulturnih i sportskih dešavanja. Organizatori su Dom kulture Glogonj, Fudbalski klub, kao i sva udruženja iz ovog sela. Zvanično proslava Petrovdana je počela Letnjom ligom u fubalu u sredu 6. jula.

Fudbaleri iz Južnog Banata, ali i Beograda i ove godine učestvuju na tradicionalnom Petrovdanskom turniru u Glogonju. Čak 15 mešovitih ekipa bori se za titulu najboljeg na terenima Sportskog centra. Međutim ovo je samo deo programa koji očekuje meštane Glogonja.

I ove godine Petrovdan se obeležava u više dana, verujem da smo pripremili jedan prigodan program. Ono što bih istakao da ove godine, nakon dvogodišnje pauze u organizaciji učestvuju sva udruženja i ustanove iz Glogonja. Zvanično proslava je počela u sredu, kada je ovde na Sportskom centru, počela Letnja liga u malom fudbalu – rekao je Slavko Jovanovski, predsednik Saveta MZ Glogonj.

Kulturna dešavanja u organizaciji Doma kulture upotpuniće bogat program, dok će i ostala udruženja uveličati slavu sela. Na sam dan Petrovdana centralni događaj biće svečana sednica Saveta Mesne zajednice gde će najboljim maturantima biti dodeljene nagrade.

U ponedeljak u 21 i 30 ljubitelji rok muzike moći će da uživaju, u dvorištu Doma kulture, u hitovima poznatog pančevačkog benda “Plaćenici”. U utorak na sam dan slave u Domu kulture će biti organizovan prigodan kullturno – umetnički program u kome će nastupiti folklorne sekcije Doma kulture, kulturno – umetničkog društva “Veselija” iz Glogonja, kao i folklorni ansambli iz Orlovata i Sakula. To će biti ispraćeno izložbom tradicionalnih jela Udruženja žena “Glogonjke”. Pored toga i druga društva će dati doprinos u organizaciji obeležavanja Petrovdana. U nedelju u 9 sati na streljani u Glogonju lovci će organizovati tradicionalno građanje glinenih golubova. Takođe, od 9 sati na Sportskom centru počinje fudbalski turnir za mlađe kategorije koji organizuje Škola fudbala Glogonj koji je i humanitarnog karaktera i memorijal – objasnio je Jovanovski.

Mesna zajednica je mislila i na najstarije sugrađane, pa će tako 12.jula biti priređen i šahovski turnir u Penzionerskom klubu. Takođe, svečana liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla je neizostavan deo obeležavanja seoske slave. Na odusevljenje najmlađih taj dan počece cuvenim Petrovdanskim kupom, kada će golubari puštati golubove u jutarnjim satima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena