Yunet
 

Društvo

Detaljno perite voće i povrće

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. jul 2022. • 15:15 •

Detaljno perite voće i povrće

Proteklog vikenda na odeljenu Uho, grlo i nos u Opštoj bolnici protekao je uobičajeno. Nažalost jedan slučaj alergijske reakcije na povrće bio je izuzetno težak ističe doktor Veljko Božić načelnik ovog odeljenja i dodaje da je neophodno detaljno prati voće i povrće jer ne znamo koliko je zaista prskano.

Pored pacijenata koji se često javljaju tokom noći zbog upale uha, protekli vikend obeležile su i alergije. Pak jedna pacijentkinja sa veoma teškom alergijskom reakcijom i to na hranu ističe načelnik doktor Veljko Božić.

-Mi svaku noć u sitne sate imamo sporadične pacijente koji dolaze ali u petak ozbiljnu alergijsku reakciju koja je skoro završila u Sali. Mi sada jedemo dosta voća i povrća sve stiže i dosta prskano. Onda se razviju alergijske reakcije koje daju otok jezika usne duplje, gornjih disajnih puteva što može ugroziti život. Ovo je bila alergija na paradajz, ali gospođa je imala i pre alergisjku reakciju ali blazu a borili smo se celu noć da ne dođe do lošeg ishoda. – ističe Dr Veljko Božić načelnik ORL odeljenja.

Česte upale uha, prelazne i hronične, i dešava se da oslabi sluh pa je neophodna hiruška intervencija, koja se radi u pančevačkoj bolnici .

-Nekoliko godina nismo radili ali sada ponovo ugrađujemo cevčice pa su pacijenti bili primorani da idu na Institut za majku i dete ali sada to više nemoraju jer se to ponovo radi na odeljenju Uho grlo nos. Majke najčešće kažu da dete ne čuje i mi to dijagnostikujemo, proverimo i lečimo , a ako to ne daje rezultate mi ugrađujemo cevčice. – kaže dr Božić.

Alergijeske reakcije nisu retke kada je hrana u pitanju. Pored one industrijske koja često sadrži aditive koji mogu izazvati burne rekacije teba biti oprezan i prilikom konzumiranja voća i povrće. Često biramo najkrupnije voće i povrće, možda treba da se zapitamo koliko je to prskano a svakako sve treba dobro oprati pod mlazem vode. Ukoliko se oseti bilo kakva promena na koži ili se oseti gušenje neophodno je odmah potražiti pomoć lekara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad