Yunet
 

Društvo

Objavljen minimalni broj bodova poteban za upis u srednje škole

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. jul 2022. • 10:35 •

Objavljen minimalni broj bodova poteban za upis u srednje škole

Foto: Pixabay

Ministarstvo prosvete objavilo je raspored učenika po srednjim školama, dok se pored tih podataka može proveriti i koliko je iznosio minimalan broj poena potrebnih za upis određene željene škole ove godine, kao i kakva je situacija po tom pitanju u prethodnoj godini.

Sudeći prema dostupnim podacima postavljenim na pomenutom ministarstvu, izgleda da je u 2022. u većini škola došlo do spuštanja praga navršenim osmacima kada je upis u pitanju, pa je tako on u pojedinim srpskim gradovima bio snižen za 1 poen, a ponegde i znatnije niži.

Beograd

Da je situacija i zaista takva, najbolje potvrđuju podaci iz beogradskih gimnazija, za koje su, izgleda, osmaci prošle godine morali više da se potrude, odnosno da osvoje makar jedan poen više. Tako je bilo i u Trećoj beogradskoj gimnaziji za koju je za društveno- jezički smer u 2021. bilo potrebno minimum 94,66 poena, dok ta brojka ove godine iznosi 93,87.

Identična situacija je i na prirodno-matematičkom smeru u toj obrazovnoj ustanovi gde je u prošloj godini upis bio moguć sa ostvarenih makar 97,08 bodova, dok je sada taj kriterijum spušten i iznosi 96,10, piše na sajtu Ministarstva prosvete.

Nakon gimnazija, i ekonomske srednje škole u Beogradu su ove godine spustile prag dovoljan za „upad“ budućim srednjoškolcima. Jedna od takvih je i Prva ekonomska škola u Beogradu za koju je ove godine za smer ekonomski tehničar bilo neophodno ostavriti 81,69 poena, dok je u prošloj, 2021. to bila za poen viša brojka – 82,28.

Novi Sad

Nešto sličnija situacija sa prošlom godinom kada su poeni u pitanju vidljivi je u novosadskoj gimnaziji „Isidora Sekulić“, u kojoj je za društveno-jezički smer prethodne godine bilo potrebno minimum 92,17 poena, dok je u ovoj ta brojka gotovo ista, tačnije iznosi 92,00 potrebnih poena.

Ipak, kada je o prirodno-matematičkom smeru u istoj ustanovi reč, ove godine je prag nešto više, pa tako sada iznosi minimum 94,65 potrebnih bodova za upis, dok je prošle godine on bio neznatno manji – 94.

Za Medicinsku školu u ovom gradu takođe je broj potrebnih poena smanjen, a kada je o smeru medicinska sestra – tehničar u toj ustanovi reč, radi se o pragu nižem za čak 2 poena, pa je tako ove godine za upad na pomenuti smer bilo potrebno 87,51 bod, umesto 89,17 koliko je bilo neophodno sakupiti za upis u prošloj godini.

Isto stanje je i sa farmaceutskim smerom u ovoj novosadskoj srednjoj školi za koji su ove godine oni koji su želeli da ga upišu morali da ostvare minimum 90,77 poena, iako je u godini za nama prag za upis bio nešto viši i iznosio 92,20 poena, odnosno 2 poena više.

Sve popularnija Elektrotehnička srednja škola ove godine nije zabeležila pad kriterijuma, već naprotiv, te je za upis smera električar ove godine bilo potrebno čak 2 poena više nego u prošloj godini, odnosno u 2021. 66,34 poena, ove godine 68,10, dok nijedno slobodno mesto nije preostalo za sledeći, drugi krug.

Niš


Niška gimnazija „9. maj“ svakako je jedna od škola po kojoj se može zaključiti kako je ove godine nešto lošije urađena mala matura, jer je, kao i u Novom Sadu prag prilično spušten. Jedan od smerova ove ustanove koji je u 2021. godini i te kako nudio lakše uslove za upis jeste opšti tip za koji je sada bilo potrebno ostvariti samo 73,55 poena, iako je ta brojka u 2021. bila dosta viša – 78,73.

Ništa bolja situacija nije bila ni na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku pri ovoj gimnaziji, gde se kriterijum snizio za 4 poena, odnosno u 2021. je bilo potrebno sakupiti minimum 214,84 bodova, a ove 210,99.

Pored gimnazije, i Ekonomska srednja škola u ovom južnom gradu i te kako je snizila broj dovoljnih bodova kako bi upis uopšte bio moguć, te je tako za smer ekonomski tehničar u prethodnoj godini minimalan broj bodova iznosio 63,35, a ove 54,65, dok je čak preostalo i još 2 slobodna mesta za one koji požele da pomenuti smer upišu u drugom krugu.

Kada je o smeru službenik u bankarstvu i osiguranju reč, situacija je identična, pa je tako osmacima prošle godine bilo potrebno 78,92 poena za upis, a ove osetno manje – 75,16.

Ipak, pored niške gimnazije i ekonomske srednje škole, čini se da je samo po pitanju medicinske stanje ostalo nepromenjeno u poređenju sa prethodnom, pa promena u broju potrebnih bodova skoro da nema. Naime, za smer medicinska sestra-tehničar u medicinskoj školi „Dr Miodrag Lazić“ u prošloj godini za upis je bilo dovoljno 91,73, što je skoro isto kao i za ovu za koju je trebalo 91,72 poena.

Promene su ipak vidljive kada je smer farmaceutski tehničar u toj srednjoj školi u pitanju. Međutim, u ovom slučaju nije došlo do spuštanja, već se prag podigao, pa je tako u 2021. bilo potrebno 91,48 poena, dok je sada ta brojka nešto viša i iznosi 92,41 poena potrebnih za upis.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad