Yunet
 

Društvo

Tokom leta povesti više računa i o kućnim ljubimcima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. jul 2022. • 15:00 •

Tokom leta povesti više računa i o kućnim ljubimcima

Tokom toplih meseci pronalazimo različite načine da se rashladimo. Rashlađivanje je važno i za kućne ljubimce, kojima je takođe neophodno više vode tokom leta kao i mesto gde im neće biti toplo.

Ako imate kućnog ljubimca već znate da oni leti traže mesta u stanu ili kući gde im neće bit toplo i da češće piju vodu. Veterinari naglašavaju da u ovom periodu treba povesti više račune i o četvoronožnim prijateljima kako ne bi doživeli toplodni udar.

O kućnim ljubimcima treba pre svega povesti računa kada ih šetate. To bi bilo najbolje ujutru ili predveče kada nisu visoke temperature I kada sunce ne prži iz razloga što pas može tada dobiti toplotni udar ako je aktivan. Takođe asphalt je vreo, a psi koji se dreže u stanu zaštićeni, njima mogu da se povrede jastučići na šapicama. Voda psima mora biti dostupna, više nego hrana, da bi hidrirali svoje telo. – ističe dr Nikola Bugarin , veterinar u ZOO Higijena.

Na ulici često mogu da se vide posude ostaljene pored zgrada ili na pristupačnim mestima. Treba voditi računa i o životinjama koje žive na ulici, ostavljati im posude sa vodom.

Ukoliko nisu pored reke, voda može biti problem, zato treba obratiti pažnju sipati im vodu, u neku posudu, može I ona od sladoleda I mislim da to nije teško uraditi, treba vam minut da im sipate vodu. Treba im pomoći, kako I oni ne bi doživeli toplotni udar. – kaže dr Bugarin.

U Prihvalitlištu ZOO Higijene ovih dana dodatno se kupaju psi koji su tamo smešteni.

Kupamo ih, rashađujemo, imamo posebnu prostoriju gde ih kupamo, ali u nekim situacijama mi ih I rashladimo crevom. Stalno im se sipa voda I menja, a ima I pasa koji čim im sipamo vodu oni posude izvrnu kako bi se legli na to mesto I rashladili se. – navodi dr Bugarin.

Veterinari savetuju da kućne ljubimce ne šetamo predaleko kada su izuzetno visoke temperature i da im i u tim slučajevima obezbedimo dovoljno vode. I svakavko ne ostavljeti ih u kolima tokom letnjih dana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad