Yunet
 

Društvo

Nemačka daje novac za 15 kuća povratnicima po readmisiji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. jul 2022. • 12:16 •

Nemačka daje novac za 15 kuća povratnicima po readmisiji

Foto: Komesarijat za izbeglice

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović i vođa Globalnog programa nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ u Srbiji Marija Bogdanović zaključile su Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom za srpske državljane, povratnike po Sporazumu o readmisiji.

„Ova značajna donacija omogućiće da se 15 porodica reintegriše i trajno reši svoje stambeno pitanje u svojoj zemlji. Zahvalni smo Nemačkoj razvojnoj agenciji ne samo na ovoj donaciji već i na drugim projektima kojima podržava rad Komesarijata za izbeglice i migracije“, rekla je Svetlana Velimirović.

Sredstva za kupovinu ovih kuća obezbeđena su za projekat “Reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja”.

Navedenim Projektom predviđena je kupovina 15 seoskih kuća sa okućnicom i dodela paketa malog granta za adaptaciju ili opremanje predmetne nekretnine. Ukupna vrednost projekta iznosi 204.109 evra, od čega je za otkup 15 seoskih kuća sa malim grantom namenjeno 193.500 evra.

„Rešavanje stambenog pitanja najugroženijih povratnika rezultiraće boljom budućnošću i boljim uslovima života povratnika. Ova podrška obezbeđuje održivo i trajno stanovanje, što direktno vodi ka boljoj socijalnoj i ekonomskoj (re)integraciji povratnika. Pored podrške u vidu održivog stanovanja, porodicama će biti pružena i sva ostala neophodna podrška u ostvarivanju drugih prava i usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, upisa u obrazovne ustanove i upućivanja na mere podrške drugih organizacija koje nude programe socio-ekonomskog osnaživanja“, izjavila je Marija Bogdanović.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, izabranim putem Javnog poziva koji će Komesarijat objaviti u narednom periodu. Predviđeno je da se Projekat realizuje do 31. jula 2023. godine.

Ovu donaciju obezbedila je Vlada Nemačke u okviru programa “Migracije za razvoj” i predstavlja jedinu i najveću bespovratnu pomoć za povratnike po Sporazumu o readmisiji u ovoj godini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena