Yunet
 

Društvo

45 godina udruženja žena ‘’Dolovke”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. jul 2022. • 09:30 •

45 godina udruženja žena ‘’Dolovke”

Ove godine Udruženje žena Dolovke iz ovog mesta obeležilo je 45 godina postojanja. One se godinama bave izradom ručnih radova, a najpoznatije su po dolovačkoj štrudli.

„Dolovke“ kroz svoj rad promovišu tradicionalno stvaralaštvo i neguju znanja i veštine u oblasti starih zanata. Organizacijom brojnih radionica promovišu davno zaboravljene ručne radove poput veza, pletenja i heklanja. Sastavni deo njihovog delovanja su i humanitarne akcije kojima žele da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, ali i da skrenu pažnju na društvenu odgovornost.

U Pančevo smo nosile štrudle mnogo puta u ‘’Mara Mandić” školu da ih poklonimo, gde god nas pozovu mi se odazovemo, nikada nismo rekle ne i cilj nam je da svakome pomognemo, rekla je Katica Stojković, potpredsednica udruženjažena Dolovke.

Pre dvadesetak godina, štrudla je bila skoro zaboravljen kolač. Zahvaljujući Dolovkama on postaje brend Dolova, ali i udruženja. Svake godine priređuje se ‘’Štrudlijada” gde učestvuju mnogobrojna udruženja iz Vojvodine koja pokazuju svoja umeća u pravljenju slatkih, ali i slanih štrudli.

Samo lepe komentare i uvek zamerke što toliko malo štrudla, a mi 150 uzorka imamo na tom danu kad je Štrudlijada i to do 11h nestane, rekla je Katica Stojković, potpredsednica udruženja žena Dolovke.

Žene iz Udruženja “Dolovke” su 45 godina postojanja proslavile na Zlatiboru, a kako kažu tokom godina uspele su da ostanu zajedno. Njihova želja je da kroz radionice zainteresuju i mlade za davno zaboravljene radove kako bi se tradicija nastavila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena