Yunet
 

Društvo

Momirović:Izgrađeno 160 kilometara nove kanalizacione mreže

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. jul 2022. • 14:14 •

Momirović:Izgrađeno 160 kilometara nove kanalizacione mreže

U okviru projekta „Čista Srbija“ do sada je realizovano oko 160 kilometara nove kanalizacione infrastrukture, izjavio je danads ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i naveo da je operativni plan da se do kraja godine završe i četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Momirović je, tokom obilaska radova na izgradnji komunalne infrastrukture u opštini Mionica, rekao da je ponosan na projekat „Čista Srbija“ koji je pokrenut na teritoriji cele države, navodeći da se u Mionici i Banji Vrujci gradi oko 20 kilometara nove kanalizacione infrastrukture i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za šta se investira 10,5 miliona evra.

„Iz temelja menjamo ekološku sliku naše lepe države. Investiramo i gradimo nove ekološke projekte i ne stajemo nijedan dan, čak ni po ovim vremenskim uslovima“, rekao je Momirović i dodao da je samo u Novom Sadu izgrađeno novih 32 kilometra kanalizacione mreže.

Momirović se osvrnuo na nedavne događaje u Novom Sadu, navodeći da organizacija „Ne davimo Beograd“, koja se bavi komunalnim i lokalnim pitanjima u glavnom gradu Srbije, dolazi u Novi Sad da nasilno upada u Skupštinu Novog Sada jer im ne odgovora urbanistička koncepcija ili generalni urbanistički plan Novog Sada.

„Ovim putem molim sve Novosađane, kao Beograđanin, da izdrže, jer mi kao Beograđani nemamo prava da se time bavimo – to je stvar elementarne političke kulture. Organizacija Novog Sada u urbanističkom smislu je pitanje za građane Novog Sada“, rekao je Momirović.

Dodao je da se gradi most u Novom Sadu koji je deo obilaznice oko Novog Sada, kao i most koji će biti deo Fruškogorskog koridora.

„To nismo mi projektovali, to je predviđeno urbanističkim planovima 50 godina unazad. U arhitektonskom smislu smo komunicirali sa svim institucijama grada Novog Sada, nikada nismo želeli da dajemo sebi više za pravo. Uvek smo davali prednost Novosađanima i ne samo njima već je tako svuda, pa i ovde u Mionici. Nismo mi odlučivali na kojim će lokacijama da se gradi nova kanalizaciona infrastruktura nego ljudi iz Mionice“, rekao je Momirović.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je rekao da je projekat izgradnje kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda za njih veliki, možda i istorijski projekat jer je, kako kaže, država izdvojila velika sredstva da bi poboljšala kvalitet života građana u Mionici i Banji Vrujci.

„Mi smo o projektu izgradnje komunalne infrastrukture sanjali, a sada vidimo da se radi i da će za godinu, godinu i po dana Mionica biti mesto po svim svetskim ekološkim standardima što će omogućiti da svi živiimo u boljoj, zdravijoj i lepšoj sredini“, rekao je Janković.

U opštini Mionica u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 10.581 metar kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda, dok će u Banji Vrujci uz jedno postrojenje za preradu otpadnih voda biti izgrađeno i 8.498 metara kanalizacione mreže.

Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad