Yunet
 

Društvo

Tradicionalnim defileom zvanično počela manifestacija „Žetelački dani“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. jul 2022. • 09:14 •

Tradicionalnim defileom zvanično počela manifestacija „Žetelački dani“

Tradicionalni „Žetelački dani“ održavaju se po 27. put u Vojlovici. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umetnički program.

Manifestacija kojom se obeležava kraj žetve, čuveni “Žetelački dani” u Vojlovici, okupili su mnogobrojne posetioce svih uzrasta. Tradicionalni defile žetelaca, kao i svake godine, prava je atrakcija kako za meštane, tako i za sve posetioce. Na ovaj način Vojlovčani čuvaju tradiciju i prenose na mlađe generacije, kažu organizatori.

Za sada smo zadovoljni i balom koji je sinoć održan u Đetvanu. Od jutros se održava u parku izložba “Žene vezilje”, gde su predstavljeni ručni radovi, proizvodi od žita. Očekujemo zvanično otvaranje, pa ćemo krenuti ulicama Vojlovice i na kraju će biti bal u MKUD “Tamaši Aron” – kaže Katarina Kalmar, članica Slovačkog Kulturno-prosvetnog društva “Đetvan”.I mi smo bili mali i pored svojih roditelja, baka i deka smo učili o običajima. Zbog toga su i danas ovde mališani da bi naučili nešto o tradiciji. Ne može se to naučiti iz knjiga. Moraju biti prisutni kako bi saznali i upamtili, da bi kasnije tradiciju nastavili – izjavila je Eržebet Varga, članica KUD “Tamaši Aron”.

Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu svake godine podržavaju manifestaciju, jer je važno čuvati tradiciju, kaže Vladislava Maksimović, član Gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

U ime Grada, gradonačelnika i u svoje lično ime, drago mi je da sam danas ovde, na 27. “Žetelačkim danima” u Vojlovici. Grad Pančevo podržava različite manifestacije, ali ova manifestacija nam je izuzetno važna i možemo je svrstati u jednu od najvažnijih. Veoma je važno zbog tradicije, kulture i običaja i zaista je lepo što smo ovde, očekujemo zaista lepu manifestaciju, kao i prethodnih godina – rekla je Vladislava Maksimović, član Gradskog veća za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

Maja Vitman, gradska menadžerka, istakla je da je Vojlovica oličenje multikulturalnosti i da upravo ova manifestacija svedoči tome.

Negovanje tradicije i običaja upravo ovde u Vojlovici predstavlja Vojvodinu u malom. Naselje Vojlovica ima veliki broj nacionalnih manjina, prvenstveno su to Slovaci i Mađari. Veliko nam je zadovoljstvo što se već tradicionalno, 27. put ova manifestacija održava u Vojlovici. Ono što mnogo znači i što Grad podržava veliki broj manifestacija je i to što možemo videti veliki broj mladih ljudi, koji su došli ne samo iz Vojlovice, već i iz drugih naseljenih mesta, ali i iz inostranstva, kako bi negovali duh tradicije i običaja, što znači da su im njihova država Srbija i njihovo naseljeno mesto Vojlovica i dalje ostali u srcu. Gradu Pančevu veoma je bitan ravnomerni razvoj, kako grada, tako i naseljenih mesta. Želim da kažem svim Vojlovčanima da su radovi u parku već počeli, a uskoro će na Udruženju “Đetvan” osvanuti predivan mural, a isto tako i proctor između Udruženja “Đetvan” i Zdravstvene stanice Vojlovica biće kompletno uređen u saradnji sa JKP “Zelenilo”. Biće postavljena nova dečja igrališta, a na prostoru koji je nedavno asfaltiran moći će da se održavaju manifestacije – izjavila je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Gradska manifestacija „Kirvaj“ biće održana u septembru u Vojlovici, najavila je gradska menadžerka, i pozvala sve zainteresovane da učestvuju na manifestaciji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad