Yunet
 

Društvo

Završeni “Žetelački dani” u Vojlovici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. jul 2022. • 11:00 •

Završeni “Žetelački dani” u Vojlovici

Tradicionalni „Žetelački dani“ koji su se u Vojlovici održali po 27. put završeni su svečanim balom.Manifestaciju su organizovala slovačka i mađarska kulturno-umetnička društva Đetvan i Tamaši Aron.

Manifestacija ‘’Žetelački dani” obeležava kraj žetve, a cilj je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice, onako kako se to radilo u stara vremena, pre kombajna, kažu organizatori.

Meni su značajni jer od malih nogu učestvujem u ovim manifestacijama, ovo su 27. Žetalački dani koji su sad zajedno sa slovačkim društvom “Đetvan” . Ovu manifestaciju su započeli naši preci 70-tih godina i to je sećenja na žito, hleb i na sve što nas hrani, rekao je Vilmoš Lečei, predsednik KUD-a “Tamaši Aron”.

“Žetelački dani” završili su se balom na kojem su izvedene tradicionalne pesme i plesovi. Ova manifestacija takođe pokazuje i skladan život u zajednici Mađara i Slovaka, rekao je Mihal Spišjak, predsednik KUD-a “Đetvan”.

Sledeća manifestacija “Kirvaj”u Vojlovici biće održana u septembru, a njom CE biti obeležen praznik osveštenja Reformaroske i Evangeličke crkve koje, jedna kraj druge, u centru naselja, stoje od 1902. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena