Yunet
 

Društvo

Državna manifestacija u Novom Sadu – Srbija se seća stradalih i prognanih u „Oluji“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. avgust 2022. • 20:00 •

Državna manifestacija u Novom Sadu – Srbija se seća stradalih i prognanih u „Oluji“

Patriharh Porfirije pozdravio je sve koji su se sabrali, rekavši da svi koji su tu dele manje ili više sličnu, ili čak istu istoriju.

– I moja porodica se na sličan način obrela na ovoj bogatoj srpskoj pokrajini. I mnoge druge vladike i sveštenici imaju takvu ili sličnu, ličnu i porodičnu istoriju. Zbog toga se mi takom dobro suštinski razumemo. Zbog toga se sećamo i okupljamo sve godine, najpre da bi prizivajući ime Božje svi zajedno molili njega da u željnom naručju upokoji našu braću i sestre, rođake i sugrađane, sve, koji su nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine – rekao je Porfirije.

Kako kaže, ne zaboravljamo žrtve i razaranja u „kristalnoj noći“ u Zadru, i ostale užase…

– Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo – rekao je patrijarh srpski.

Kako kaže, moramo da pamtimo njihova svedočenja, kako neko ne bi rekao da se to nije desilo i da nije istina. Dodaje, da neko ne bi rekao da su to bile humanitarne akcije i tome slično.

Patrijarh Porfirije je rekao da nećemo da zaboravimo, ne smemo i ne možemo.

Centralni trg u Novom Sadu prepun je građana koji su se okupili kako bi obeležili Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji.

Novi Sad večeras je u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji.

Svečano obeležavanje godišnjice „Oluje“ u prisustvu državnog vrha počelo je parastosom za žrtve.

Svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena