Yunet
 

Društvo

Momirović: Plovnost reka ključna za snabdevanje energentima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. avgust 2022. • 14:12 •

Momirović: Plovnost reka ključna za snabdevanje energentima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas interventne bagerske radove na sektoru Čortanovci na Dunavu, čiji je cilj da se obezbedi propisana dubina plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.

Ministar Momirović istako je, da je u trenutku izbijanja energetske krize mobilisan rečni saobraćaj s obzirom na to da se pokazalo da je on ključan za snabdevanje energentima. Iz tog razloga, kako je objasnio, Srbija praktično jedina u Evropi nema većih problema ove vrste.

On je izjavio da očekuje da će radovi na sektoru Čortanovci biti završeni u narednih mesec dana, kod Futoga za sedam do deset dana, a na Savi kod Bariča za dve do tri nedelje, i dodao da preduzetim aktivnostima u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva, ministarstvo uspeva da obezbedi sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu. Momirović je izrazio očekivanje da će i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

„Ovo je istorijski nizak nivo Dunava. Mi se nalazimo na jednoj od tri lokacije gde izvodimo interventne bagerske radove kako bi obezbedili plovnost Dunava. Danas smo u Čortanovcima, a radove izvodimo i u Futogu, kao i na Savi kod Bariča. Samo na ove tri deonice mi intervenišemo kada je reč o rečnom saobraćaju, ostali delovi Save i Dunava su plovni čak i u ovim okolnostima kada imamo istorijski nizak vodostaj Dunava. Praktično od Bugarske do Nemačke svuda postoje problemi zbog niskog vodostaja, i mi smo bili prinuđeni da brzo reagujemo i obezbedimo minmalnu plovnost rečnih puteva u Srbiji“, istakao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da se, uz jaku podršku investira iz Evropske unije, omogućava održavanje plovnih puteva i obezbeđuje plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi.

Načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija Milan Nikolić, koji je zajedno sa ministrom obišao radove na sektoru Čortanovci na Dunavu, istakao je da je na kritičnom sektoru kod Čortanovaca na 1.237 kilometru najniža tačka, odnosno minimalna dubina, koja iznosi oko 2,2 metra. Kako je objasnio, izvođenje hidrotehičkih radova na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu, izvodi se bagerom „Mlava“ koji prokopavanjem stvara veću dubinu za sve vrste brodova.

Pored sektora Čortanovci na Dunavu, ministarstvo obavlja interventne bagerske radove na još tri deonice na Dunavu i Savi. Cilj ovih radova je da se obezbedi propisana dubina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.

IZVOR: Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena