Yunet
 

Društvo

Održana komemoracija Zorana T. Popovića iz Kačareva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. avgust 2022. • 10:25 •

Održana komemoracija  Zorana T. Popovića iz Kačareva

U pančevačkoj Gradskoj biblioteci odrzana je komemoracija povodom smrti jednog od najistaknutijih srpskih aforističara Zorana T. Popovića iz Kačareva, na kojoj su njegovi poznavaoci i prijatelji predstavili Zoranov zivot i rad. Popovic je preminuo 8. avgusta, posle kraće bolesti, u šezdeset petoj godini života.

Cuveni srpski aforističar Zoran T. Popović rođen je 1957. godine u Somboru. Medjutim od najranijeg detinjstva živeo je u Pančevu. Bio je osnivač međunarodnog festivala humora i satire „Žaoka“ u Kačarevu. O znacaju Zoranovog dela podsetila je clanica gradskog veća Grada Pančeva Marija Jević osvrnula se na svoje poznanstvo sa Zoranom.

Popović je autor dvanaest zbirki aforizama. Prva njegova knjiga, pod naslovom „Organizovano rasulo“ pojavila se 1994. godine, a poslednja, nazvana „Dođoh, videh, prebegoh“ publikovana je 2019. O Zoranovom radu govorio je njegov kolega aforističar Aleksandar Čotrić.

Zoranov rad zastupljen je u antologijama aforizama i satire koje su objavljene u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Rusiji i drugim državama. Posto je bio urbana legenda Panceva i kao jedan od 20 najznačajnijih pančevačkih boema naći će se u knjizi Milovana Lukića, koja će citaocima biti dostupna početkom iduće godine.

Na svoje poznanstvo sa čuvenim aforističarem podsetio je prisutne I karikaturista Nikola Dragaš koji je Zorana video kao velikog čoveka dobrog srca.

Zoran Popović je 2011. dobio Novembarsku nagradu Grada Pančeva u oblasti kulture. Među njegovim brojnim domaćim i regionalnim priznanjima izdvajaju se: „Radoje Domanović“, „Jovan Hadži-Kostić“, „Rade Jovanović“ „Dragiša Kašiković“ i „Đorđe Fišer“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena