Yunet
 

Društvo

U Domu omladine Pančevo mladima predočene opsanosti koje vrebaju u „noćnom životu”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. avgust 2022. • 18:03 •

U Domu omladine Pančevo mladima predočene opsanosti koje vrebaju u „noćnom životu”

U okviru obeležavanja Dana mladih u Pančevu je održana tribina „Bezbedan Party – Bezbednost u noćnom životu”. Tribinu je u cilju prevencije potencijalnih opasnosti sa kojima se mladi mogu sresti tokom noćnih izlazaka organizovao Dom omladine u saradnji sa Kancelarijom za mlade i organizacijom „ReGeneracija”.

„Noćni život mnogo je više od par sati muzike. Zato je veoma bitno maldima ukazati kako da budu bezbedniji tokom noćnog provoda, bilo da su u pitanju psihoaktivne supstance, spajking, reakcija na nasilje, ili pomoć ukoliko je nekome loše”, poručuju iz Doma omladine Pančevo i lokalne Kancelarije za mlade.

„Današnji događaj je veoma značajan zato što posle duže vremena imamo prvu tribinu koja se bavi bezbednosti u noćno životu i generalno na koji način mi možemo da utičemo na to da ne dođe do nekih većih problema, na koji način da zaštitimo mlade u noćnom životu ne samo od problematičnog ponašanja, već od uticaja droga, alkohola, toplotnog udara, prvenstveno prevencije toplotnog udara.Posebno je bitno što su nam došli i mladi iz osetljivih grupa koji prodaju svoje proizvode kako bi napravili rampu na nekoj od institucija u gradu”, rekla je Danijela Poljak urednik programa Doma omladine Pančevo.

”Izlazak ne traje samo dok smo mi u nekom lokalu nego i sve ono što nastaje posle toga kao i pre samog izlaska i ovo je jako bitno za našu omladinu, koja je zapravo najveći potencijal svakog grada tako i Pančeva i sve dok brinemo o svojoj omladini imaćemo zdravu i naprednu omladinu, koja se razvija kao i grad”, rekla jeJovana Radonjin, koordinatroka Kancelarija za mlade Pančevo.

Prisutni na tribini „Bezbedan Party – Bezbednost u noćnom životu” saznali su sve o programima organizacije „Re Generacija”, koja se bavi istraživanjima i vršnjačkom edukacijom o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u cilju prevencije rizika.

Prema istraživanjima „Regeneracije”i iskustvu u radu sa mladima, koji izlaze videli smo da zapravo imaju vrlo malo znanja o potencijalnim rizicima sa kojima se mogu sresti, koji nisu nužno vezani za potencijalnu upotrebu psihoaktivnih supstanci već tu postoje brojni pravni i društveni rizici. Tako da smo mi rešili da predstavimo široku sliku i da na malo drugačiji način popričamo sa mladima o potencijalnim rizicima, ali i o tome kako se ustvari bezbedno provesti”, naveo je Stefan Pejić koordinator komunikacije „ReGeneration“ .

Prisutni su uživali u muzici koju je za njih birala DJ Zminita, a upoznali su se i sa programina Unije mladih grada Pančeva i NVO „Kompas”, koja u osnovnim i srednjim školama organizuje vršnjačku edukaciju o HIV infekciji i SIDI.

„To jeste i dalje tabu tema, sve u vezi seksualnog obrazovanja, to u školi jednostavno nije tako pokriveno i mladima je neprijatno da pričaju o tome sa odraslim osobama. Zato je jako bitna ta naša vršnjačka edukacija, jer mi smo isto mladi i mi kroz sve isto prolazimo.Nama je zato bitno da potpuno otvoreno pričamo sa njima i to radimo ne samo na našim predavanjima in a našim štandovima već i na našem Instagram profilu kompas_nvo”, rekla je Andrea Arsić članica Upravnog odbora NVO Kompas.

Grad Pančevo, Kancelarija za mlade i Dom omladine svake godine prirede prigodan program za obeležavanje Međunarodnog dana mladih. Ove godine program je trajao dva dana. Iz Kancelarije za mlade podsećaju da je u toku Konkurs za organizacije mladih i za mlade. Za konkurs je opredeljeno 2 miliona i 700 hiljada dinara i biće otvoren do 1. novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad