Yunet
 

Društvo

Udruženje Srednje Podrinje – veza Srbije i Republike Srpske

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. avgust 2022. • 17:16 •

Udruženje Srednje Podrinje – veza Srbije i Republike Srpske

U Pančevu je održan sastanak inicijativnog odbora za formiranje Udruženja građana Srednjeg Podrinja. To udruženje, prema rečima dr Radomira Pavlovića direktora NP Drina iz Srebrenice i predsednika OO SNSD-a, pružalo bi pomoć članovima oko pribavljanja ličnih dokumenata, žaštite imovine, ali i omogućilo da češće posećuju ognjišta.

U gradu Pančevu živi oko 300 osoba sa prostora Srebrenice. Formiranjem udruženja građana njima bi bilo, između ostalog, omogućeno da češće posećuju svoja rodna mesta i ostvare određena građanska prava, kaže dr Radomir Pavlović direktor NP Drina Srebrenica i predsednik OO SNSD-a

„Danas sam u Pančevu razgovarao sa našim zemljacima. Dogovaramo se oko formiranja Udruženja Srednje Podrinje za opštine Srebrenica, Bratinac i okolne opštine, da bi organizovali naše ljude koji su poreklom sa prostora Srebrenice i da bi napravili jedno godišnje druženje, da bi im omogućili dačešće posećuju svoja ognjišta, da izvade dokumenta, da zaštite svoju imovinu koju imaju tamo i da radimo na promociji kulturnio-istorijskih vrednosti i negovanju kulture naših krajeva, na razvoju, povezivanjima i na drugim stvarima koje nudi udruženje i dijaspora”, navodi dr Radomir Pavlović, direktor NP Drina Srebrenica i predsednik OO SNSD.

Pavlović navodi i da je veliki broj raseljenih lica, koji su nastanjeni u Srbiji, zainteresovan za lične karte Republike Srpske.

Formiranje ovakvih udruženja od velikog je značaja kako za Republiku Srpsku, tako i za Srbiju, smatra dr Pavlović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena