Yunet
 

Društvo

Vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. avgust 2022. • 11:00 •

Vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi

Zbog smanjenih zaliha organizovane su vanredne akcije davanja krvi. Akciju su podrzale mnogobrojne institucije, javna preduzeca I pojedinci u Pancevu, a krv će moći da se da 9. septembra u tranfuziomobilu u JKP ,,Grejanje”, a dan kasnije u TC,,Big Pančevo”.

Zbog sezone godisnji odmora tokom Jula i avgusta tradicionalno ima manjka rezervi krvi. Zato jeCrveni krst Pančevo sproveo akciju sa Javnim i drugim preduzećima kako bi se prikupile veće količine krvi koje su, prema rečima sekrtetarke Crvenog krasta Pančevo Milice Todorović, trenutno najniže od početka godine.

JKP ,,Grejanje“ se odazvalo našoj akciji i već krajem pove nedelje, devetog septembra u njihovim prostorijama biće održana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Namensko vozilo će se nalaziti ispred njihovih prostorija. Svako ko je slobodan može da dođe do transfuziomobila i da krv, ova akcija će se spšrovesti tog dana od 9 do 12 sati. – rekla je Milica Todorović, sekrtetarka Crvenog krasta Pančevo.

Nadležni podsećaju da nijeretkost da se u prethodnom periodu pribegavalo namenskom davanju krvi od strane srodnika i prijatelja kako bi bile obezbeđene dovoljne količine krvi za početak operativnog toka pacijenata.

Zaista je stanje zaliha krvi na minimumu, ovakav trend traje već neko vreme, apel je poslat ka svima koji su zdravi i mogu da budu davaoci krvi da dođu i daju krv, jer u zadnje četiri godine nije bio ovako nizak nivo zaliha jedinica krvi koji se nalazi u zdravstvenom sistemu. To izaziva velike problem pre svega pacijentimai njihovim porodicama, pogotovu onih koji su u operativnim tokovima. – istakla je Todorović.

Pored javno-kominalnih preduzeća iz našeg grada vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi podržao je i TC ,,Big Pančevo” gde će transfuziomobil biti postavljen na ovoj lokaciji 10. septembrta od 10 do 14 sati.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena