Yunet
 

Društvo

Na početku nove školske godine, PU “Kolibri” otvorila je još jednu grupu dece u Uzdinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. septembar 2022. • 13:20 •

Na početku nove školske godine, PU “Kolibri” otvorila je još jednu grupu dece u Uzdinu

Na početku nove školske godine, PU “Kolibri” otvorila je još jednu grupu dece u Uzdinu. Obe grupe pohađa ukupno 36 dece a otvaranjem grupe će biti omogućen rad na dva jezika, u jednoj grupi će se raditi na rumunskom, u drugoj na srpskom jeziku. Mališane su danas posetili čelnici Opštine Kovačica.

Predškolska ustanova ”Kolibri” iz Uzdina danas je postal bogatija za jeo jednu vrtićku grupu. Ovaj vrtić će ove školske godine pohađati 36 dece koja će raditi po novom programu, istakla je vaspitačica Anđela Dragić.

– Imamo upisano 36 dece koji su podeljeni u dve grupe. Imamo rumunsku grupu koja ima 20 dece i srpsku grupu koja ima 16 dece i svi su uzrasta od 3 godine do polaska u školu. Ove godine naša ustanova počinje da radi po novim osnovima programa koji se zove “Godine uzleta”. Deca će najviše učiti kroz projekte. Do teme dolazimo tako što vaspitač osluškuje decu, posmatra, i vidi njihova interesovanja. Na taj način se pokreće igra u kojoj će deca više da eksperimentišu i istražuju, istakla jeAnđela Dragić, vaspitačica iz Uzdina

Nova grupa u Uzdinu je 23 grupa koja radi na trritoriji opštine Kovačica. Prema rečima Nataše Kostić, ovlašćenog lica PU “Kolibri” iz Kovačice, otvaranjem ove grupe, obuhvaćena su sva deca koja su bila na upisu za ovu školsku godinu, tako da liste čekanja više ne postoje.

– Danas je poseban dan. Posebno nas raduje što je ovo naša 23 grupa u našoj opštini a druga grupa u Uzdinu. Ovim smo obuhvatili celu listu čekanja, tačnije sada nemamo više liste čekanja. Obuhvatili smo svu decu koja su bila na upisu u školskoj 2022/23 godini. Želim posebno da se zahvalim na interesovanju lokalne samouprave i njihovom razumevanju da ćemo ovome obuhvatili svu decu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Takođe hvala koleginicama koje su učestvovale u svemu ovome kao i celom timu iz PU “Kolibri”, rekla je Nataša Kostić, ovlašćeno lice PU “Kolibri” Kovačica

Mališane iz Uzdina je posetio i Petar Višnjički, potpredsednik opštine Kovačica, koji im je poželio da se lepo igraju i da dobro uče kako bi imali bolju budućnost.

– Skratili smo famoznu listu čekanja. U Uzdinu nema nijedno dete koje je na listi čekanja za vrtić. Deca se lepo druže. Pored svih radova na infrastruktur, ovo je možda i najbitniji događaj, da imamo dovoljno dece da možemo da otvorimo još jednu grupu. Želeo bih da svake godine u drugom mestu otvorimo vrtićku grupu, to znači da nas ima više, da imamo dece jer su oni prioritet. Sve ovo što radimo, radimo za njih. Treba moda izađemo u susret roditeljima i njihovim zahtevima. Zadovoljan sam kako sve ovo izgleda u Uzdinu i želim da pohvalim tim koji ovde radi, jer su se potrudili da deca mogu da se druže i imaju svoje mesto gde mogu da upoznaju nove drugare, istakao je Petar Višnjički, potpredsednik opštine Kovačica

Opština Kovačica je obezbedila i anatomske rančeve za đake prvake sa teritorije opštine, kojih je ove godine 218, odnosno, za oko 5% više nego prošle godine.

– Opština Kovačica već tradicionalno i ove godine deli anatomske rančeve učenicima prvih razreda sa teritorije opštine kao i set lektira. Pokrenuli smo ovu akciju pre šest godina u dogovoru sa roditeljima. Mališani se uvek obraduju tome i to je naš cilj. Račnevi su anatomski. Danas smo posetili sve škole da to njima podelimo id a se upoznamo sa prvacima, objasnio je Višnjički.

Pored predstavnika opštine Kovačica, mališane je pozdravio i predsednik Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine, Daniel Magdu, koji je istakako da opština Kovačica primer kako multikulturalizam izgleda na delu. Ujedno je najavio i nove projekte koje će poboljšati nastavu u rumunskim školama

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena