Yunet
 

Društvo

Dve nagrade na Štrudlijadi za Udruženje žena „Neolit“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. septembar 2022. • 11:00 •

Dve nagrade na Štrudlijadi za Udruženje žena „Neolit“

Članice Udruženja žena Neolit iz Starčeva na nedano održanoj 23. Štrudlijadi u Dolovu osvojile su dve nagrade, prvu za najlepši štand i drugu za voćnu štrudlu.

Štrudla sa makom, višnjama, orasima ili sa bilo kojim drugim sastojkom nezaobilazni je deo trepeze u Banatu. U Dolovu se već 23 godine održava manifestacija Štrudlijada na kojoj se žene iz različitih Udruženja trude na naprave najlepšu i najukusniju štrudlu. Žene iz Udruženja Neolit ove godine dobitnice su dve nagrade.

Dobile smo prvo mesto za najlepšti štand, mi se uvek trudimo da nam štand bude lep I raznovrstan. Gledamo da dosta toga bude zastupljeno na našem štandu.

Udruženje u Starečvu radi već desetak godina, a pored toga što prave ukusne štrudle bave se i ručnim radom.

Prvo moraš da vidiš šta želiš da napraviš, da li da bude kombinacij sa platnom ili da bude samo heklan rad. Prvo napraviš plan pa kreneš da radiš. Za veći stoljnjak treba oko mesec dana. Vez radim ja, dokžene iz udruženja prave lutkice od konca, od krpa, prave nakeit, udrasne kutije, ali pravimo I kolače I likere I to prodajemo.

Za naredni period Udruženje iz Starčeva priprema se za novu manifestaciju koja će biti tokom jeseni održana u Glogonju.

Sledeća nam je manifestacija Kupusijada u Glogonju. Domaće udruženje prirema svadbarski kupus, a mi se takmičimo u spremanju pite od kupusa. Testo za pitu je isto, ali prvo treba izdinstati kupus I zavisi ko voli više, odnosno manje fila.

Udruženje žena Neolit iz Starčeva prepoznatljivo je po manifestaciji koje organizuju, Slavski hleb, početkom godine. Za ovaj događaja najavljuju novine i veruju da će im doći još veći udruženja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena