Yunet
 

Društvo

Godišnjica proboja Solunskog fronta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. septembar 2022. • 13:00 •

Godišnjica proboja Solunskog fronta

Proboj Solunskog fronta, čemu je hrabra srpska vojska dala najveći doprinos, predstavlja ključni momenat u Prvom svetskom ratu i jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić na Vojnom groblju Zejtinlik u Solunu, gde je predvodila državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja pošte srpskim vojnicima povodom obeležavanja 104. godišnjice proboja Solunskog fronta.
„Istorija će pamtiti ogromnu hrabrost srpskih vojnika, njihovu veliku ljubav prema otadžbini, veliku želju i volju da se što pre vrate na svoja ognjišta i da svojoj domovini donesu slobodu. Na tome ćemo im biti večno zahvalni“, rekla je Kisić.
Srpski vojnici su tada, kako je istakla prof. dr Kisić, svoje živote dali da bi današnje generacije živele u miru i slobodi, koje su i danas najveće vrednosti koje moramo da čuvamo.
„I danas kada stojimo ovde na vojnom groblju na Zejtinliku treba da budemo svesni da ono jeste simbol stradanja, ali je i simbol junaštva, slobode i ljubavi prema domovini. Neka je večna slava i hvala srpskim junacima“, navela je ministarka Kisić.
Prof. dr Kisić je na Zejtinliku razgovarala sa dugogodišnjim čuvarem ovog groblja Đorđem Mihailovićem, a u Spomen knjigu je upisala: „Srpski junaci, dok postoji Srbija i srpski narod postojaće i zahvalnost za vaš najviši primer junaštva, ljubavi i odanosti prema svojoj domovini i svom narodu. Živela Srbija!“.
Komemorativnoj svečanosti prisustvovao je i ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović, a poštu srpskim vojnicima odali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Glavnog konzulata Republike Srbije u Solunu, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena