Yunet
 

Društvo

U Vojlovici organizovan 4. „Veliki susret Vojlovčana“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. septembar 2022. • 19:00 •

U Vojlovici organizovan 4. „Veliki susret Vojlovčana“

U Vojlovici je svečano obeleženo 120 godina osveštenja Reformatske crkve i organizovan 4. „Veliki susret Vojlovčana“. Manifestaciju zajedno organizovali Reformatske hrišćanske crkvene zajednice i Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Tamaši Aron” između 22. i 25. septembra.Ovaj dan je istovremeno i prilika susretanja stanovnika koji su napustili Vojlovicu.

25. septembra u reformatskoj crkvi, u Vojlovici održano svečano bogosluženje sa dodelom pričesti prepodne od 10 časova na dan kirvaja – praznika osveštenja crkve. Bogosluženju je prisustvovao veliki broj vernika, kao i predstavnici lokalne samouprave, gosti iz Vojvodine, iz Mađarske, i iz Transilvanije. Liturgiji je prisutvovao Biskup Reformatske Crkve Bela Halas, refomatski sveštenik Karolj Đenge i ref.sveštenik Zoltan Silađi.

Obeležavanju praznika prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal.

Gosti obeležavanja ove značajne godišnjice osnivanja crkve su bili članovi vojvođanske ekipe Mađarskog udruženja “Turan”. Kako kažu članovi udruženja Turan, mađari kao narod veoma vezani za tradiciju i veštinu jahanja. Važno je predstaviti svet verovanja predaka, jer ih je to dovelo ovde, u Karpatski basen.

Posle bogosluzenje prisutni su krenuli u povorci do groblje, gde su polozili venac na grobove prethodnih sveštenika na groblju u Vojlovici. Zatim su krenuli do sedišta udruženja, u prostorijama MKUD-a „Tamaši Aron” gde su ugostili zatim ispratili goste.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena