Yunet
 

Društvo

Jesenji radovi u Poljoprivrednoj školi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. novembar 2022. • 15:59 •

Jesenji radovi u Poljoprivrednoj školi

U Poljoprivrednoj školi „Josif Pančić“ tokom jeseni obavljaju se poslovi napolju kako bi se spremno dečekala zima. Radovi koji se izvode u dvorištu deo su praktične nastave za učenike, u okviru kojih oni primenjuju znanje stečeno na nastavi.

Vredni su ovih dana učenici Poljoprivredne škole „Josif Pančić“, treba srediti dvorište, pripremiti plastenike, obaviti poslove u voćnjaku. Učenicama drugog razreda sa smera cvećar vrtlar to je deo praktične nastave.

Anastasija Todosijević – učenica drugog razreda

Jako nam pomaže u teoriji I mogu da kažem da više naučimo na praksi nego na običnim časovima. Nije teško raditi, zanimljivo je jer smo svi zajedno.

Marija Bunjelović – učenica drugog razreda

S obzirom da imamo predmet ukrasno bilje, grabuljanje, rezanje grana, lakše sve to naučimo na praksi. A I profesori su tu da nam pokažu šta I kako treba da radimo.

Snežana Trost – učenica drugog razreda

ide plavo prskanje sa bakarnim preparatom. Uništavaju se sve bolsti I štetočine a ujedno se vrši I dezinfekcija voćaka. Radimo I rezidbu na rod, a biljke su stare oko 10 do 15 godina.

U voćnjaku ističu da imaju gotovo svo voće. Tu su šljive, jabuke, kruške, višnje, stubaste jabuke, jagode, maline, kupine ali i kivi koje je ove godine dao oko 40 kilograma plodova.

Trenutno krećemo praksu u plasteniku , savladali smo teoriju I samo to primenjujemo u praksi. Posadili smo luk, spanać, rotkvice I treba nekoliko nedelja da to sazri.

Radovi koje se izvode napolju deo su nastavnog programa za učenike pojedinih smerova u Poljoprivrednoj školi Josif Pančić, kaže profesorka Jasmina Dimitrijević.

Jasmina Dimitrijević – professor cvećarstva

Osnovna stvar kada je park u pitanje jeste ukloniti oštećene I obolele biljke, zaštiti one koje su osetljive na niske temperature, treba izriljati ružićnjak, očekuje nas I dugačka rezidba ruža, skupljanje lišća, kompostiranje , to je u parku. Oko plastenika imamo riljanje, sređivanje ruža I pripremu plastenika za jesenju setvu.

U okvru škola postoji i voćnjak u kome se takođe radilo tokom predhodnog perioda. Profesorka voćarstva i vinogradarstva Dragana Vićentić kaže da se radilo na đubrenju, zaštiti biljaka, krečenju stabala, a počinju i radovi na podizanju novih voćnjaka.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena