Yunet
 

Društvo

U Kovačici jednom nedeljno časovi za talentovanu decu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. novembar 2022. • 17:02 •

U Kovačici jednom nedeljno časovi za talentovanu decu

U Kovačici je prošle godine otvoren Centar za talente „Mihajlo Pupin“ u kome za sada radi 4 odeljenja. Centar je otvoren zahvaljujući podršci opštine Kovačica kao i Osnovnoj školi „Mlada pokoljenja“.

Kako bi izašli u susret deci koja su više zanteresovana za učenje fizike, programiranja i istorije u Kovačici je tokom prošle godine otvoren Centar za talente „Mihajlo Pupin“. Deca imaju časove tokom nedelje u Osnovnoj školi „Mlada pokoljenja“, kaže jedan od predavača Borislav Žarkov. Osnivanje centra podržala je opština Kovačica.

„Oni su podržali našu ideju, po uzoru na Centar koji radi u Pančevu da otvorimo isti takav centar u Kovačici, da bi se omogućilo deci koja vole više da rade da mogu nešto više da nauče iz fizike, iz programiranja, iz istorije. Za sada imamo 4 odeljenja, dva iz fizike, jedno iz programiranja i jedno iz istorije. Kada se skupe iz okolnih škola u Kovačici deca sličnih interesovanja, to je deci jednostavnije jer se ne osećaju usamljeno. Znate kada se u školi interesujete malo više za fiziku osećate se izdvojeno i usamljeno. Ali kada dođu u Kovačicu osećaju se ispunjeno, svi su jednaki, imaju iste ciljeve i onda je sve jednostavnije“ kaže Žarkov.

Zahvaljujući radu u Centru, deca su se plasirala na državna takmičenja tokom prošle školske godine i tamo osvajala nagrade.

„Dvoje učenika u šestom razredu su se plasirala na republičko takmičenje, a iz istorije iz radova imali smo prvo i treće mesto u Srbiji što je nestvaran rezultat“, ističe Borislav Žarkov.

Centar u Kovačici ima izuzetno dobru saradnju sa Reginalnim centrom za talente iz Pančeva i direktorom Dragoljubom Cucićem, naglašava Žarkov.

„On nam daje savete, daje nam ideje kako da radimo, dobijamo i udžebenike. Bio je dogovor sa njim da sredom i četvrtkom, tokom radne nedelje da radi Centar, da bi deca koja žele da rade više dolazila subotom u Pančevo na časove. Mali je to procenat dece koja idu na dva mesta, jer to nije baš jednostavno za roditelje“, naveo je Žarkov.

U Kovačici planiraju da prošire rad Centra i na decu koja su učenici Gimnazije u ovom mestu. Osim dece iz Kovačice na časove u okviru Centra dolaze i deca iz Opova a Borislav Žarkov naglašava da su dobrodošla sva deca koja imaju želju da više rade i uče.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad