Yunet
 

Društvo

Bugarska obezbedila sredstva za uređenje prostorija u Domu kulture i školi u Ivanovu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. decembar 2022. • 16:05 •

Bugarska obezbedila sredstva za uređenje prostorija u Domu kulture i školi u Ivanovu

Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, kompletno je sređen desni blok u Domu kulture u Ivanovu kao i deo prostorija u Osnovnoj školi “Moše Pijade” u ovom mestu. Tim povodom Ivanovo su posetili amabasador Bugarske Petko Dojkov i Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu.

Dom kulture Ivanovo zahvaljujući sredstvima koje su dobijena od Ministarstva spoljnih poslova Bugarske pre par godina potpuno je rekonstruisao salu. Sada zahvaljujići novim sredstvima biblioteka i učionoca za proučavanje jezika su dobili nov izgled.

„Što se tiče sređivanja Doma kulture sada smo uredili desni blok. Dom kulture je specifično građen pa smo morali u nekoliko faza da sve uradimo, tako da je sada druga faza kompletirana. Iz Ministarstva Republike Bugarske smo dobili oko 16000 evra a da bi to dovršili i uradili sve kako treba grad Pančevo je donirao još za prozore oko 400 hiljada dinara“, rekao je Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu.

Bugarska je obezbedila sredstva i za sređivanje nekadašnjih stanova za učitelje u Osnovnoj školi Moša Pijade u Ivanovu. Ove prostrije su se koristile za učionice, ali su bile neuslovne.

„Danas je to sasvim drugačije kao što smo imali priliku da vidimo, da svaki razred ima svoju učionicu: Zgrada nije bilo sanitarno opremljena, sada potpuno dograđeni su sanitarni čvorovi posebno za dečake, posebno za devojčice. Investicija je bila vredna skoro 18 000 evra“ navela je Sanja Simić Mijatović, direktorka OŠ “Moša Pijade” Ivanovo.

Ambasador Bugarske Petko Dojkov posetio je ovim povodom Ivanovo i sa domaćinima otkrio ploče zahvalnosti. On je rekao da Bugarska vlada već godinama pruža mogućnost prijave projekata u okviru zvanične razvojne pomoći.

„Nama je uvek drago kada se pruži mogućnosti da preko tih projekata može da se da podrška i manjim i većim gradovima i da to doprinese razvoju u vašoj zemlji. Imali smo ta dva projekta vezana za školu i Dom kulture i koristim priliku da kažem da je na lep i dobar način odrađen posao i nadam se da i drugi to tako vide. Koristim priliku da poželim uspešan rad i lep osećaj zaposlenima u školi i Domu kulture kao i onima koji žive u Ivanovu“, istakao je ambasador Bugarske u Srbiji.

Grad Pančevo takođe je obezbedio sredstva za uređenje dela školske zgrade i Doma kulture u Ivanovu. Marija Jević, gradska većnica za kulturu i omladinu napominje da lokalna smouprava vodi računa i o nacinalnim manjimama koje žive na teritoriji Pančeva.

„Zaista je važno što Ministarsvo spoljnih poslova Republike Bugarske prepoznaje ovo područje kao mesto u koje vredi ulagati. Mi smo ponosni na to, što znači da radimo dobro, da negujemu bugarsku tradicju, kulturu, običaje. Na teritoriji grada Pančeva živi više od 25 nacionalnih manjina i to je veliko bogatsvo za naš grad i mi ćemo se truditi i u budućnosti da negujuemo kulturu, tradiciju, običaje i veru svih nacionalnih manjina koje postoje na teritoriji grada“, navela je Marija Jević.

Ambasadoru Bugarske Petku Dojkovu i gradskoj većnici Mariji Jević uručene su i plakete. Gosti su zatim obišli nove prostorije u Domu kulture i u školi, a mališani koji uče bugarski jezik su za njih pripremili priredbu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad