Yunet
 

Društvo

Gašić: Manje nasilja u porodici, ali smanjenje brojeva samo jedan od ciljeva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. decembar 2022. • 11:30 •

Gašić: Manje nasilja u porodici, ali smanjenje brojeva samo jedan od ciljeva

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kaže da se za 11 meseci, u okviru nasilja u porodici i partnerskim odnosima, beleži smanjenje broja ubijenih za 9,76 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

"Samo smanjenjem brojeva ni u ovim slučajevima nećemo biti zadovoljni, jer takve strahote ne smeju da se dešavaju. Žene moraju da se konstantno ohrabruju da prijave nasilnika", rekao je Gašić za "Blic" i dodao da je važno da se podiže svest građana da prijave događaje koji imaju elemente nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

MUP je sa Telekomom Srbija, kaže Gašić, u Operativnom centru MUP-a otvorio telefonsku liniju 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa putem koje se prijavljuju događaji nasilja u porodici.

Kaže da se beleži povećanje broja prijavljenih događaja sa elementima nasilja u porodici za 2,16 odsto, za 11 meseci ove godine, u odnosu na isti period 2021.

Odgovarajući na pitanje o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, koji je izazvao dosta polemika u javnosti, a posebno deo koji se odnosi na odredbu kojom se policiji omoguće ulazak u stan bez naloga suda, Gašić kaže da je nacrt povučen iz procedure usvajanja, kako bi se na njemu dalje radilo kroz široke konsultacije, i upravo sa ciljem da se razjasne sve nedoumice u javnosti.

"Važno je da dobijemo moderan i efikasan Zakon o unutrašnjim poslovima koji će urediti sva pitanja koja se tiču kako položaja policajaca i unutrašnje organizacije MUP-a, tako i pitanja koja se tiču podizanja stepena bezbednosti svih građana na najviši nivo", rekao je Gašić.

Srbija je zbog dešavanja na Kosovu poslednjih nedelja tražila od Kfora povratak srpske vojske i policije, a na pitanje da li je srpska policija spremna da se vrati ukoliko bude bilo potrebe, Gašić je ocenio da bi to bilo veoma značajno za bezbednost srpskog stanovništva, kao i zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, te da bi dovelo do smanjenja tenzija.

"Predsednik Srbije i celo državno rukovodstvo čine i činiće sve da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji, ali ako bilo ko pokuša da ugrozi bezbednost naših građana i stabilnost i suverenitet naše države budite uvereni da pripadnici MUP-a pokazuju izuzetno visok moral, hrabrost, ponos i želju da stanu u odbranu svoje otadžbine i svojih sunarodnika", rekao je Gašić.

Ministar je, kao jedan od prioriteta u sledećoj godini, u tehničkom delu naveo obezbeđivanje najsavremenije opreme i poboljšanje uslova rada.

"Intenzivno radimo i na kontinuiranom poboljšanju materijalnog položaja i standarda pripadnika MUP-a. Svakako da ćemo intenzivirati međunarodnu saradnju, kako bi kroz razmenu iskustava i dodatne obuke sticali i nova znanja i veštine", rekao je Gašić.

Što se operativnog dela tiče, Gašić kaže da će insistirati na još efikasnijoj borbi protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog, kao i još snažniju, odlučniju i beskopromisnu borbu u suzbijanju trgovine narkoticima.

"Pokrenuli smo proceduru za ponovno pokretanje Srednje škole unutrašnjih poslova, koja je neophodna za sistematsko i kontinuirano školovanje budućih policajaca. Uveren sam da će to bitno uticati na jačanje profesionalizma i efikansosti u radu MUP-a, ali takođe sam uveren da će to biti od velikog društvenog značaja", zaključio je Gašić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena