Yunet
 

Društvo

Za Badnji dan treba ispoštovati običaje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. januar 2023. • 17:24 •

Za Badnji dan treba ispoštovati običaje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici DANAS proslavljaju Badnji dan, koji predhodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću. Mnogi običajii verovanja se vezuju za ovaj dan.

Ujutru na Badnji dan treba otići u šumu I po Badnjak koji se donosi u kuću, kaže Danijela Bogojevac Poljak, etnolog. Dok muškarci su u šumi, žene počinju sa pripremom božićne trpeze. Obavezno se pravi česnica.

Danijela Bogojevac Poljak – etnolog

Mi paricu stavljamo u česnicu I ona se jede tokom ručka, onaj ko izvuče paricu imaće novca tokom godine, onaj ko izvuče beli luk ili glog imaće zdravlja tokom godine. Ko god izvuče bilo šta to simbolizuje veliku sreću.

Suština praznika je da se okupi porodica kako bi u sreći I veselju proslavila ovaj praznik.

Danijela Bogojevac Poljak – etnolog

Najbitnije I kod Badnjeg dana I kod Božića je porodica, svi praznici se vezuju za kult naših predaka. Najbitnije je to jedinsto, ta zajednica, na Badnji dan I Božić se ne ide nigde. Ne primaju se gosti I ne pozamljuje se ništa iz kuće.

Najznačjaniji običaj koji e vezuje za obeležavanje badnjeg dana je paljenje badnja, Trebalo bi otići u crkvu gde se organizuje paljenje badnjak, ali to može da se uradi I kod kuće.

Danijela Bogojevac Poljak – etnolog

Možete da upalite badnjak ispred vaše zgrade ili na nekoj poljani uvek ima nešto u blizini, badnjak se pali večeras, to se radi samo na Badnji dan. Kada dođe položajnik na sam dan Božića to je obično dete koje ponovo prodžara vatru kako bi se videle te iskrice, naravno ako imate vatru u kući.

Pored ovog postoje i mnogi drugi običaji i verovanja koja se vezuju za ovaj, ali i za mnoge druge praznike u našem narodu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena