Yunet
 

Društvo

Proslava srpske Nove godine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. januar 2023. • 18:39 •

Proslava srpske Nove godine

Širom Srbije građani su uz muziku i vatromet na trgovima ili u svom domu dočekali Srpsku novu godinu. Srpska nova godina ili Mali Božić tradicionalni je praznik koji se slavi kao početak nove godine po julijanskom kalendaru.

Julijanska Nova godina, praznik je koji se slavi 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru. Iako je u Srbiji ustaljen naziv srpska Nova godina, u različitim krajevima Evrope poznata je kao julijanska, stara ili pravoslavna Nova godina. Pančevci su je kako kažu, dočekali u svojim domovima u krugu porodice. Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Tog dana domaćice spremaju česnicu vasilicu. Ona inače može biti slana ili slatka i priprema se 14. januara, a služi prijateljima i porodici.

Jerej Miloš Ranisavljević, starešina Hrama Svetog Save u Pančevu

“Želim svima da čestitam srpsku Pravoslavnu novu godinu, da nam Gospod Bog podari svima zdravlje, sreću I uspeh. Danas se slavi I praznik Svetoga Vasilija Velikog, sem toga slavimo I Obrezanje Gospoda Isusa Hrista koji je po jevrejskom zakonu otišao u hram gde je bio I telesno obrezan. Razni su običaji vezani za današnji dan, a to je da se prave hlebčići vasilica, koji je u našem kraju sa medom. Pored svečane trpeze i ukusne hrane, važno je da pravoslavnu Novu godinu dočekate u društvu najbližih, a običaj koji se najviše poštuje jeste odlazak u crkvu i molitva za srećnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena