Yunet
 

Društvo

Od ove godine žene  odlaze u penziju sa 63 godine i 6 meseci

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. januar 2023. • 11:00 •

Od ove godine žene  odlaze u penziju sa 63 godine i 6 meseci

Od ove godine stupili su novi uslovi za odlazak u starorsnu penziju za žene. Takođe promenjeni su uslovi i za odlazak u prevremenu starosnu penziju i za muškarce i za žene.

U skladu za odredbama Zakona o penzijskom i invalidskog osiguranju od 1. Janura ove godine važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Što se konkretno tiče žena tu je za dva meseca povećan uslov za odlazak u penziju. Tako da je sada potrebno 63 godine i 6 meseci za dame i minimum 15 godina staža osiguranja da bi otišle u penziju. Što se tiče muškaraca tu se ništa nije menjalo, 65 godina života i 15 godina radnog staža. Izmenama zakona predviđeno je da do 2032 godine uslovi za oba pola će biti izjednačeni, 65 godina života i 15 godina staža osijguranja. Osnov za starosnu penziju za oba pola je navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. – ističe Tanja Vergić Topić – direktora PIO Fonda, filijala Pančevo.

Zakon je propisao da su promenjeni i uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju kako za žene tako i za muškarce.

Sada muškarci moraju da imaju 60 godina života i 40 godina staža osiguranja, a žene 59 godina i 6 meseci života i najmanje 40 godina staža osiguranja. Tu su se uslovi povećali i za jedne i za druge. Naredne godine je takođe predveiđeno povećanje za dame tako da će se one izjednačiti. Naredne 2024 godine uslov za odlazak u prevremenu starosnu penziju biće 60 godina života i 40 godina staža osiguranja. Kod prevremenog odlaska u penziju dolazi do umenjena za 0,34 posto za svaki mesec ukoliko se ide pre godina predviđenih za staorsnu penziju. Znači smanjujuje se 0,34 posto s tim da ukupno umenjenj ne može da bude veće od 20, 4 posto. – rekla je Vergić Topić.

Sugrađani koji ispunjavaju uslove za odalazak u starosnu ili prevremenu starosnu penziju mogu sve informacije da dobiju u filijali PIO Fonda u Pančevu. Postupak za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju pokreće se na zahtev stranke.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena