Yunet
 

Društvo

Solarni sistemi garantuju čistije okruženje i zdraviju životnu sredinu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. januar 2023. • 17:38 •

Solarni sistemi garantuju čistije okruženje i zdraviju životnu sredinu

Sve je više krovova kuća u Srbiji ukrašenih solarnim panelima koji služe kao izvor toplote i čiste energije. Osim što su finansijski isplativiji, solarni sistemi garantuju čistije okruženje a samim tim i zdraviju životnu sredinu. Boško Vlček iz Vojlovice je prošle godine ugradio 24 solarnih panela u svom domaćinstvu.

Boško Vlček iz Vojlovice, odlučio je da investira u solarne panele kako bi bio energetski nezavisan i kako bi smanjio zagađenje životne sredine. Solarni paneli sada zadovoljavaju energetske potrebe celokupnog domaćinstva te nema dodatnih troškova za struju.

– Imamo 24 panela ukupne snage 10 kilovata. Mi smo to hteli još ranije da uradimo ali nije bilo uslova što se tiče Elektrodistibucije. Sada je promenjen taj zakon i ne trebaju nam akumulatori da sami akumuliramo energiju, već akumulator je mreža Elektrodistribucije. Koliko god energije proizvedete isporučujete mreži. Kada nemate dovoljno vaše energije, uzimate iz mreže. Ne trebaju vam akumulatori koji nisu jeftini. Njihov radni vek je kraći nego kod akumulatora za automobile pošto trpe velike udare prilikom uključivanja jakog potrošača. Prošle godine je počelo da se radi sa mrežom tako da smo mi sada kupac-proizvođač.

Porodica očekuje da će investiciju otplatiti u periodu od 10 godina, a možda čak i ranije, obzirom da se kuća potpuno napaja isključivo električnom energijom iz solarnih panela.

– Struja koja se proizvodi leti predajete u mrežu a zimi kada imate manju prozvodnju, uzimate struju iz mreže.Nadamo se da ćemo drastično da smanjimo račun za struju, to nam je i cilj. Ukupna cena sa svim radovima je bila oko 12 hiljada evra. Nadamo se da ćemo u roku od 10 godina da povratimo uložena sredstva. Trajanje elektrane po garancijama je od 25 do 30 godina, tako da u svakom slučaju isplatiće nam se ovo ulaganje.

Srbija ima dosta sunčanih dana i solarna energija može da se proizvodi tokom skoro cele godine. Instalacija takvog sistema nije komplikovana i završi se u roku od nekoliko dana, ističe Boško Vlček.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena