Yunet
 

Društvo

U Hramu Svetog Save u naselju Mladost obeležena slava – Sveti Sava

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. januar 2023. • 20:36 •

U Hramu Svetog Save u naselju Mladost obeležena slava – Sveti Sava

U Hramu Svetog Save u naselju Mladost prigodnim kulturno – umetničkim programom obeležena je slava Mesne zajednice, Hrama i škole, Sveti Sava. U programu su učestvovala deca iz škole Sveti Sava, kao i mališani iz KUD-a „Stanko Paunović“ NIS – RNP.

Drugu godinu Hram Svetog Save u naselju Mladost obeležava svoju slavu u saradnji sa Mesnom zajednicom Mladost i školom Sveti Sava, koja je takođe u ovom naselju. Posle Svete liturgije i rezanja slavskog kolača, održan je u Hramu i prigodan kultno – umetnički program.

Protojerej Novica Todorović – svešenik u Hramu Svetog Save

U našoj istoriji srpstva uvek je Sveti Sava bio i crkveni i narodni praznik. Kada bi gledali toponime našega naroda sreli bi mnogo legendi, priča iz mnogo mesta o Savi. Sava, Savina voda, Savin breg, Savini manastiri i zato uvek je crkva zajedno sa narodom proslavljala današnji dan. I radi tradicije i radi naše istorije ali i radi povezanosti sa školstvom i obrazovanjem.

Mesna zajednica Mladost takođe 27. Januara obeležava svoju slavu Svetog Savu. Namera ime je da na ovaj način svake godine okupe stanovnike ovog naselja kako bi zajedno u Hramu obeležili slavu.

Mišo Marković – MZ Mladost

Drugu godinu, zajedno sa Hramom, uz pomoć Osnovne škole Sveti Sava i KUD Paunović obeležavamo dane Svetog Save. Lepo je da naša deca znaju ko je Sveti Sava i da uče od nas starijih, kako smo mi učili od naših roditelja, da i oni od nas nauče ko je bio Sveti Sava, šta je uradio za našu crkvu i za našu državu. Postaće tradicija, svake godine ćemo obležavati. Zbog vremena danas nismo mogli program da održimo na platou ispred crkve. Sledeće godine videćemo u zavisnosti od vremena da li ćemo deo programa imati napolju i u crkvi, ali nastaviće se i postaće tradicija da naša pokoljenja nastave da slave Svetrog Savu.

U programu obeležavanje slave učestovala su i deca iz KUD-a Stanko Paunović NIS – RNP.

Dejan Trifunović – umetnički direktor KUD Stanko Paunović NIS – RNP

U današnjem programu učetvovao je dečji ansamb nižih razreda KUD Stanko Paunović, NIS RNP. Predstavila su se deca koja sviraju tambure, recitatori i deca su izvela nekoliko pesama. Izveli su solunske pesme, Kreće se lađa Francuska i Tamo daleko, izveli su narodnu pesmu Dobro jutro Šumadijo, duet tambura izveo je splet pesama iz Bele krajne i recitatori su izveli pesmu poslevćenu Svetom Savi.

Učenici i hor Osnovne škole Sveti Sava izveli su Tropar Svetom Savi, Himnu Svetom Savi, Govori Gospode i Mi smo deca neba. Svima su po izlasku iz Hrama bile podeljene perece koje se tradicionalno pripremaju za ovaj praznik.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena