Yunet
 

Društvo

Kupovina stana u Nišu – pametan potez ili rizik?

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. januar 2023. • 13:20 •

Kupovina stana u Nišu – pametan potez ili rizik?

Niš je jedan od lepših gradova Srbije, koji zavređuje mnogo veću pažnju nego što je dobija. Iako su, kada je u pitanju kupovina stanova, Beograd i Novi Sad u fokusu, ne treba zanemariti i Niš. Ukoliko razmišljate o kupovini stana na mirnoj i povoljnoj lokaciji, onda je on baš grad za vas. Uz sve prednosti, postoje i određene mane koje ova odluka sa sobom nosi. Stoga ćemo vam pomoći da istražite svoje opcije i saznate da li je za vas kupovina stana u Nišu pametan potez ili potencijalni rizik.

Kakvo je tržište stanova u Nišu?

Niš je treći po naseljenosti grad u Srbiji, koji poseduje mnogo potencijala kada je u pitanju ulaganje u nekretnine. Kada posmatramo celokupno tržište stanova u Srbiji, Beograd i Novi Sad se jasno izdvajaju kao najpozežljini gradovi. Ujedno, oni su i najskuplje lokacije koje možete odabrati za svoj novi stan. I upravo u tome leži prednost Niša. Kao najveći grad na jugu Srbije, Niš predstavlja studentski i poslovni cenar ovog dela zemlje. Ipak, kada ga uporedimo sa većim gradovima, Niš još uvek nije zablistao u svom punom potencijalu. To znači da su cene niže i tržište prodaje stanova generalno povoljnije. Dok ovaj grad nudi dovoljan broj opcija za studente, mlade ljude i porodice, njegova popularnost nije porasla toliko da bi cene stanova bile u velikom porastu.

Koji su potencijalni rizici?

Rizici kupovine stana u Nišu generalno se ne razlikuju previše od drugih gradova. Kada birate stan bitno je dobro proveriti njegovo stanje, kao i stanje cele zgrade, naročito ako je stan u starogradnji. Dosta starih stambenih jedinica mogu biti lošijeg kvaliteta, usled nerenoviranja i obnavljanja. Ako stavimo na stranu ovaj problem, koji vas može sačekati u kom god gradu da kupujete nekretninu, glavni rizik koji postoji je nerazvijenost grada u celosti. Iako možemo pretpostaviti kako će se u budućnosti stanovništvo kretati i kako širiti, ne postoji garancija da će Niš nužno u budućnosti napredovati. Šta to za vas znači? Stagnacija grada u kom ste kupili stan znači i stagnaciju same vrednosti nekretnine. Ukoliko je vaš plan da kupite stan, pa ga nakon nekog vremena prodate, možda biste želeli da razmislite još jednom. Iako vremenom cene nekretnina rastu, ostaje pitanje koliko će se one u Nišu menjati. S obzirom na to da se ovako nešto ne može uvek predvideti, ulaganje u ovom smislu može biti nepouzdano. Iz ovog razloga kupovina stana u Novom Sadu ili Beogradu predstavlja bolji biznis plan na duže staze.

Da li kupiti stan sada ili ipak sačekati?

Kada god i gde god da kupujete stan, savet koji ćete čuti je – uvek je bolje kupiti sada nekretninu nego čekati kasnije. Razlog za to je prilično jednostavan. Retko kada možete primetiti da cene nekretnina padaju. One neko vreme mogu stagnirati, ali je veoma mala šansa da će se ikada smanjiti. Naprotiv, čak i za malu sumu novca, cene stanova rastu. Stoga, zašto biste čekali duže i platili svoj stan više, ukoliko to ne morate. Ako ste trenutno u situaciji da podignete stambeni kredit ili imate ušteđevinu koju biste uložili u kupovinu, sada je pravo vreme. Svako čekanje samo će dovesti do porasta cena.

Koje su atraktivne lokacije za kupovinu stanova u Nišu?

Kao što to obično i biva, najatraktivnije lokacije za stan nalaze se u samom centru grada. Prodaja stanova na Bulevaru Nemanjica izuzetno je živa. Cene stanova u ovom delu Niša u proseku iznose oko 1.400 evra po metru kvadratnom, što se može smatrati i više nego pristojnom cenom, imajući u vidu stanje tržišta na nivou države. Pored toga, Sinđelićev Trg i Kej na vrhu su liste popularnih lokacija za kupovinu stanova.

Ukoliko tražite ipak nešto što je jeftinije, a opet na pristojnoj lokaciji, Medijana i Duvanište su delovi grada gde stan možete pronaći za prosečno od 1.000 do 1.200 evra po metru kvadratnom.

Istražite svoje opcije

Na sajtu Roommateor možete pronaći veliki izbor stanova po svom ukusu. Budući da još uvek ide ka svom usponu, tržište u Nišu je veoma aktivno. Stanovi prodaja Nis Roommateor redovno ažurira svoju ponudu, pa stanove možete pretraživati po kriterijumima koji su vama najbitniji.

Niš je idealan za sve one koji žele da žive u urbanom gradskom centru, ali van velikih gužvi koje viđamo u većim gradovima Srbije. Obogaćen fakultetima, atrakcijama i znamenitostima koje ga čine atraktivnim i poželjnim za život, Niš može biti vaš savršeni izbor za kupovinu stana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena