Yunet
 

Društvo

JKP Higijena: Važno edukovati stanovništvo o značaju reciklaže

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2023. • 11:55 •

JKP Higijena: Važno edukovati stanovništvo o značaju reciklaže

JKP Higijena nastaviće i ove godine da radi edukaciju stanovništa o značaju reciklaže i odvajanju sekundarnih sirovina. U ovom preduzeću kažu da će se potruditi i da obezbede dovoljan broj posuda koje će biti podeljene građanima.

Javno komunalno preduzeće Higijena već više od jedne decenije ima Reciklažni centar u kome se razdvajaju sekundarne sirovine. Kako bi ovo odvajanje bilo još uspešnije Higijena će se potruditi da obezbedi i dovoljan broj posuda.

„JKP Higijena pokušava i ove godine da obezbedi dovoljan broj posuda da podelimo našim domaćinstvima, individualnom stanovanju, znači našim građanima koji žive u kućama da dobiju dve posude, da na mestu nastanka otpada mogu da razdvajaju sekundarne sirovine. Što se tiče kolektivnog stanovanja pojačaćemo namenske kontejnere za sekundarne sirovine kako bi mogli i ti naši sugrađani koji žive u zgradama da odvajaju sekundarne sirovine. Ovo je važno kako bi što manje papira, plastike i stakla završilo na telu deponije. Time će se produžiti radni vek deponije, uštedećemo prirodne resurse i energiju za proizvodnju tih sirovina jer mnogo manje energije treba da bi se preradile već postojeće sekundrne sirovine“, rekao je direktor JKP Higijena Mišo Marković.

Osim edukacija građana koja će biti nastavljena po Mesnim zajednicama, zaposleni u Higijeni će ovaj posao raditi i sa decom u školama i mališanima u vrtićima.

„Podelili smo po školama i posude kako bi naši đaci mogli da odvajaju sekundarne sirovine, dobili su namenske kontejnere za papir, plastiku, limenke i za metal“, naveo je Marković.

Na kraju školske godine u junu će onima koji budu sakupili najviše sekundarnih sirovina biti podeljene nagrade, naglasio je Marković.

„Simpatično je bilo prošle godine, vrtić sa najmanje dece je pobedio jer su uključili svoje roditelje i prijatelje. Vrtić sa najmanjim brojem dece je sakupio najviše sekundarnih sirovina i pobedili su. Svake godine se povećava količina sakupljenih sekundarnih sirovina baš zbog te edukacije“, rekao je direktor Higijene.

U Higijeni podsećaju da su u gradu postavljeni kontejneri u različitim bojama na kojima je naznačeno u koji se šta od sirovina ubacuje. Tu su i zvonasti kontejneri u koje treba bacati staklenu ambalažu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad