Yunet
 

Društvo

Stogodišnjica rođenja legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića Glige

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. februar 2023. • 08:30 •

Stogodišnjica rođenja legendarnog velemajstora Svetozara Gligorića Glige

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja čuvenog vele majstora Svetozara Gligorića GLIGE, u Prostorijama Doma vojske upriličena je Svečana akademija. Prisutnima se obratio Aleksandar Matanović, jedan od šahovskih legendi svih vremena koji se prisetio prijateljstva i suparničkih momenata za šahovskom tablom sa Gligorićem.

Andrija Jorgić, sekretar Šahovskog saveza istakao je značaj ovog jubileja, ne samo za Šahovski savez Srbije nego i za republiku Srbiju.

Zoran Gajić ministar sporta je istakao zadovoljstvo što mu je pripala čast da u ime Vlade Srbije prisustvuje jednom ovakvom jubileju.

Ciljevi Šahovskog saveza Srbije su da se sve više fokusiraju na mlade kako bi oformili šahovsku akademiju. Prema rečima Jorgića u tome će im pomoći Vlada Srbije što bi ujedno bio i nacionalni projekat koji bi poneo ime Svetozara Gligorića. Kroz izložbu koja je postavljena u foajeu Doma vojske organizatori su želeli da pokažu šah kroz vreme, odnosno kako je čuveni Gliga spajao umetnost i sport. Ovo je bila centralna manifestacija, ali ce i narednih dana biti upriličeni razni događaji ovim povodom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad