Yunet
 

Društvo

Apel Agencije za bezbednost saobraćaja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. februar 2023. • 12:41 •

Apel Agencije za bezbednost saobraćaja

Zbog povećanog obima vozila narednih dana, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike da obrate posebnu pažnju prilikom učestvovanja u saobraćaju.

Za vreme državnih praznika u februaru povećan je obim tranzitnog saobraćaja, u većoj meri su prisutna putovanja na duže relacije, a najveći broj stanovnika odlazi na planine, te apelujemo da je potrebno adekvatno se pripremiti za putovanje i koristiti zimsku opremu.U ovom periodu godineočekivana je pojava magle, dok su kolovozi pretežno vlažni i klizavi, pa pozivamo na oprez u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa.

Veći obim saobraćaja na putevima i ulicama i povećano učešćeosetljivih kategorija u saobraćaju znači i povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja ljudskih života.Apelujemo na sve vozače i druge učesnike u saobraćaju da posebnu pažnju obrate na pešake, decu, mlade i starije u ovom periodu, za koje očekujemo povećanu mobilnost, naročito u naselju, kao i u blizini tržnih centara.

Period praznika često prati i opuštanje i konzumiranje alkohola, kao i češća prekoračenja brzine. Istraživanja koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da u februaru za poslednjih pet godina u proseku nastrada 1321 osoba, a život izgubi 32 lica. Neprilagođena brzina i alkohol su prepoznati kao faktor nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalima u ovim danima. Apelujemo na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu i postavljenim ograničenjima brzine, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

Podaci ukazuju na značajno povećanje stradanja u saobraćaju 14.02., odnosno na tzv. „Dan zaljubljenih“ kada je veća mobilnost i zbog nastupajućih državnih praznika. Takođe, beleži se povećanje broja poginulih i povređenih licau vreme povratka sa putovanja i završetka obeležavanja državnih praznika i školskih raspusta tim povodom.

Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe ni druge, već da doprinesu povećanju bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima u našoj zemlji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena