Yunet
 

Društvo

Oko 90.000 dece takmiči se u poznavanju saobraćajnih pravila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. februar 2023. • 15:00 •

Oko 90.000 dece takmiči se u poznavanju saobraćajnih pravila

U predškolskim ustanovama i osnovnim školama širom Srbije završen prvi nivonajvećeg takmičenja u našoj zemlji u poznavanju saobraćajnih pravila, Pažljivkova smotra, na kom učestvuju predškolci i đaci prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Projekat Pažljivkova smotra organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradovima i opštinama u Srbiji, a na ovogodišnjoj, trećoj po redusmotri,učešće je uzela čak 71lokalna samouprava,što je najveći broj do sada. U periodu od januara do juna realizuju se četiri nivoa takmičenja, školsko, opštinsko, regionalno i republičko, a na njima će učestvovati rekordan broj dece– oko 90.000iz cele Srbije.

Cilj Pažljivkove smotre je da se kod dece podigne nivo znanja o saobraćaju, kaoi da se upoznajusapravilimabezbednog ponašanjana njima zanimljiv način.U tome im pomažu vaspitači, učitelji i roditelji, kao i poznati animirani lik Pažljivkouz posebno osmišljene materijale kao što su knjiga Pažljivkova pravila u saobraćaju, bojanka, mobilna aplikacija, crtani film irazličitisaobraćajno-edukativni rekviziti.

Ovo je najveći i najlepši projekat na temu bezbednosti dece u saobraćaju. Ponosni smo što ga realizujemo po treći put i u većem obimu. Zahvalni smo lokalnim samoupravama koje su prepoznale značaj i uključile se u realizaciju jer samo zajedničkim snagama možemo da utičemo na veću bezbednost dece u saobraćaju. Zahvalni smo i prosvetnim radnicima i roditeljima koji rade sa decom. Dečiji život nema cenu, a za očuvanje te najveće vrednosti svako od nas ima deo odgovornosti. – ističe direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović.

Deca su najosetljivija kategorija učesnika u saobraćaju. U proteklih deset godina na putevima u Srbiji nastradalo je čak 14.633 dece, od toga 126 dece je izgubilo život. Samo prošle godine,prema preliminarnim podacima,izgubljeno je 13 dečijih života. Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi različite preventivno-edukativneaktivnosti kako bi broj poginule dece do 2030. bio sveden na nulu, a Pažljivkova smotra kao vid saobraćajnog obrazovanja je samo jedan od njih.

Ideja projekta je da decuu tom uzrastu kada se polako osamostaljuju na putu od kuće do škole, učimo lepom i bezbednom ponašanju u saobraćaju. Od prelaska ulice, preko vožnje bicikala i rolera, do vožnje u automobilima ili autobusima, Pažljivko im ukazujena to šta je bezbedno, a šta nije. Naravno, ovojesamo jedan vid učenja, a na svima namaje onaj važniji deo, da kao odrasle osobe dajemo dobar primer deci i bezbedno se ponašamou saobraćaju svakodnevno. – kaže Svetlana Miljuš, načelnica Sektora za prevencijui lokalne samouprave u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Ovogodišnja školska smotra završenaje 9. februarai tom prilikom je Pažljivko, zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja i predstavnicima lokalne samouprave gradske opštine Obrenovac, priredio iznenađenje deci i izmamio najlepše osmehe u nekoliko obrenovačkih škola.

Cilj smotre nije da imamo pobednike ili gubitnike, već da što veći broj dece nauči što više o bezbednom ponašanju u saobraćaju. Nakon svakog nivoa takmičenjai utvrđenih rezultata, grupe formiramo tako da u svakoj od njih imamo decu sa boljim i lošijim rezultatima, kako bi se međusobno podsticali i učili jedni od drugih. – naglašava Tomislav Petrović, načelnik Odeljenja za lokalne samouprave u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

U narednom periodu sledi pregled testova i obrada rezultata, potom opštinska takmičenjaod 27. februara do 10. marta, dok se republička smotra očekuje u junu. Agencija za bezbednost saobraćaja svoj deciželi puno uspeha na Pažljivkovoj smotri i bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena