Yunet
 

Društvo

„Borba” proslavila 101. rođendan

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. februar 2023. • 17:17 •

„Borba” proslavila 101. rođendan

List „Borba“ obeležila je 101 godinu otkako je 19. februara 1922. godine iz štampe izašao prvi broj. Na svečanoj akademiji u Domu vojske Srbije istaknutim pojedincima i institucijama uručena su priznanja.Jerej Nenad Stojanović, parohijski sveštenik u crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, proglasen je za Najborbenijeg u 2022. godini.

Borba, je proslavila jos jedan veliki jubilej – 101 godinu postojanja. Danas je to jedini mesečnik o kulturi, čuvar tradicije i ćiriličnog pisma. Svečani jubilej obelezen je pred prepunom salom Doma vojske. Posle himne „Bože pravde“ prisutnima se obratio direktor Borbe Andrija Jorgić koji se osvrnuo na prve korake časopisa koji kroz svoju bogatu istoriju ima sa cime da se pohvali. Borba je, kaze Jorgic, poznata po objektivnom izveštavanju – bez senzacionalizma. Ponosan je na to što je Borba dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja

Priznanje za Najborbenijeg u 2022. godini pripalo je Jereju Nenadu Stojanoviću, parohijskom svešteniku u crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice koji je posvecen obnovi crkve koja je bila spaljena i životu na KiM.

Medju brojnim dobitnicima su i porodica Stojanović sa KiM koja je dobila ogroman aplauz, brojne institucije kulture sirom Srbije, predstavnici loklanih samouprava, kao I direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović.

Borba ne samo da je iznedrila mnoga štampana izdanja, koja su obeležila decenije srpskog i jugoslovenskog novinarstva, već su za Borbu pisala i velika književna imena, podsetio je Miodrag Ivanović, državni sekretar u ministarstvu kulture.

U Ime predsednika Narodne skupštine i člana Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimira Orlića koji je ipak bio sprečen da dođe, obratio se narodni poslanik Aleksandar Marković.

Inače, u “Borbi” je začeta i ideja o pokretanju Ateljea 212, grupa novinara je u zgradi “Borbe” 1970. godine pokrenula i radio Studio B.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena